“I grund och botten vill vi göra skillnad”, slår Viktoria fast. “Både göra det bättre för barnen och underlätta för kommunerna så att de slipper vända sig till dyra externa leverantörer.” Men hur? Jo, genom att använda Mockingbird Family Model, ett mentorsprogram som ursprungligen kommer från USA.
Mentorprogrammet erbjuder en kvalitativ förstärkt familjehemsvård och skapar större trygghet och mer stabilitet för barnet. Samtidigt kan familjehemmen hjälpa varandra. Det är ett nytt, revolutionerande arbetssätt som allt fler kommuner får upp ögonen för.
Med barnet i centrum
När man pratar med Renata och Viktoria blir det tydligt varför det är så.
- Man tittar på vad barnet behöver, ser till behoven, snarare än vad man har råd med, förklarar Renata och fortsätter: Man skapar ett nav runt barnet genom att ha ett erfaret familjehem som är mentor till flera andra familjehem knutna till sig. Det innebär att de kan stötta varandra och att man utnyttjar de resurser som finns i gruppen på bästa möjliga sätt. Det blir som ett kollektiv av trygga personer runt barnen.
För trygghet och stabilitet
Barnen får på det viset ett både tydligare och tryggare sammanhang, som förblir detsamma även om kontaktpersoner som exempelvis socialsekreterare byts ut. En annan fördel är att de placerade barnen också lär känna andra barn i samma situation via det stödjande mentorssystemet.
Vinsterna är stora också för familjehemmen själva, inte minst nyblivna sådana.
- Familjehemmen känner sig inte ensamma i sina uppdrag, förklarar Renata, utan man har alltid någon att fråga eller höra av sig till – även utanför kontorstid.
En livsviktig kontaktyta
Renata själv är en viktig nyckel i verksamheten. Hon arbetar nära familjehemmen, handleder och stöttar, samtidigt som hon även fungerar som pålitlig kontaktyta mellan familjehemmen och socialtjänsten.
- Det ger en bättre förståelse åt båda håll, förklarar hon.Tack vare min över tjugoåriga erfarenhet som socionom kan jag förklara för familjehemmen hur socialtjänsten tänker – och tvärtom! Om alla drar åt samma håll får barnen bästa möjliga omsorg och man minskar risken för onödiga missförstånd eller konflikter.
Sociala tjänster nära dig
Behovet av kvalitativ förstärkt familjehemsvård har varit och är stort. Förfrågningar till RenCa:s verksamhet och metoder ökar för varje vecka.
- Min första tanke var att vi skulle ha tio familjehem knutna till oss, men jag förstår nu att behovet är väldigt mycket större, berättar Renata.
Men att växa är inget självändamål. Det måste ske på ett sätt som gör det möjligt att hålla fast vid det nära samarbetet med varje enskilt familjehem.
- Jag brinner för att se barnet växa som person och blomma ut i våra familjehem, slår Renata fast och det är tydligt att det är just den värderingen som styr RenCa:s verksamhet mot framtiden.