De möttes i köket på Nordiska kantinen på NK och tycke uppstod omedelbart. “Vi började prata och insåg att vi båda två ville öppna restaurang, så när det här tillfället dök upp så tog vi chansen”, berättar Christoffer. Tre veckor senare hade de startat sitt gemensamma bolag och slagit upp dörrarna till Olle & Kajsa, deras första gemensamma restaurang med catering i vackra Saltsjö-Duvnäs utanför Stockholm.

En kock med internationella meriter
“Ja, det var snabba puckar”, minns Claes och skrattar. Restaurangen är den första han driver själv. “Jag har velat göra det länge, men inte hittat rätt samarbetspartner innan jag träffade Christoffer”, berättar han. På meritlistan har han jobbat som kock på Claridges Hotel i London och Jebel Ali Hotel i Dubai, men han har också varit kökschef på Operabaren och Operakällarens bakficka och redan nämnda Nordiska kantinen på NK.

Sveriges första Michelinstjärna
För Christoffer blev Olle & Kajsa hans nionde restaurang. “När Claes har jobbat intensivt som köksmästare, har jag fokuserat på att driva restauranger och verka som krögare”, förklarar han. Men han har alltid också jobbat i köket och till exempel varit kock på Coq Blanc, en av de första restaurangerna i Sverige som belönades med en stjärna i Guide Michelin.

En oas i vackra Saltsjö-Duvnäs
När man kommer ut till Olle & Kajsa förstår man direkt varför duon valde att satsa just här. Miljön är vacker och grönskande, bara ett stenkast från Duvnäsvikens vatten. “Det här är en oas – miljön är helt magisk, det kände vi på en gång”, konstaterar Christoffer.

Mat från Medelhavet med modern nordisk twist
Maten hämtar inspiration från Medelhavet, men de sydländska smakerna möter också det nordiska, alltid med en modern twist. Resultatet är en meny där det finns något för alla. “Maten ska kännas som att man äter inne i stan, på en av de bättre krogarna i Stockholm, men det ska inte kosta skjortan att äta här och vi har en både avslappnad och avkopplande miljö där gästerna verkligen kan känna sig som hemma”, förklarar Claes.
Och vi är verkligen stolta över maten vi lagar. Inramningen är rätt enkel, men när gästen får tallriken framför sig så är vår ambition att de ska tänka ‘wow!’ Vi jobbar mycket med presentationen och uppläggningen på tallriken för att ge rätten den visuella kvaliteten som smakerna förtjänar.

Där Medelhavet möt det lokala
Medelhavstemat och fokuset på platsens samspel med maten fångar upp ett viktigt stråk i Olle Nymans konstnärskap. “Precis som vi hämtade han mycket inspiration från Medelhavet, samtidigt som hans motto var ‘gräv där du står’, lite så tänker vi också”, förklarar Claes och Christoffer fortsätter. “Ja, och känslan på platsen här påminner mycket om medelhavsregionen på sommaren, med den vita putsen och tegelgolvet, det är rustikt och vackert.”
En satsning på egen cateringverksamhet
Gästerna kommer från hela Stockholm. “Restaurangen och museet blir en som ett utflyktsmål i sig”, konstaterar Claes. “Man kommer hit och tittar på konsten, går en guidad tur och avslutar med att äta hos oss, antingen middag eller lunch.” Men maten har också skapat ringar på vattnet. Inte minst sedan duon startade sin uppskattade catering Sol & Smak.

En mat- och smakupplevelse med personlig inramning
“Tanken var att hitta ett utlopp för maten även under vintern, när vi har lågsäsong på restaurangen”, berättar Claes. Inom ramen för cateringverksamheten är det förstås möjligt att beställa mat till fester och tillställningar av alla de slag. Men särskilt uppskattade har hemma hos-middagarna blivit. “Det funkar så att man beställer en meny i samråd med oss och så kommer vi hem och lagar den på plats, i kundens eget kök”, förklarar Christoffer och fortsätter:
Eftersom Claes också är sommelier så får man också en lista med viner som passar till rätterna och resultatet brukar vara otroligt uppskattat. Man får en riktigt välkomponerad mat- och smakupplevelse med en intim och personlig inramning.
“Jag är glad varje gång jag får vara i köket!”
Det råder inga tvivel om att Olle & Kajsa i kombination med Sol & Smak har blivit en succé för Claes och Christoffer. Det gör duon hungriga på mer. “Ja, vi vill gärna öppna en restaurang till, kanske inne i stan”, konstaterar Claes och Christoffer håller med.
Och vi vill utveckla cateringverksamheten också, det är så roligt att laga mat och vi brinner för hantverket och att få utforska och utveckla det kulinariska. Jag är glad varje gång jag får vara i köket!