Dela artikel

Rökt fisk enligt konstens alla regler

Lax som varmrökts under sex timmar på ren alspån i stället för eluppvärmt under betydligt kortare tid. Det är den stora skillnaden mellan att köpa fisk hos ett riktigt rökeri gentemot hos dagligvaruhandeln. Det menar man på Näsums Laxrökeri.

– Visst, vår fisk kostar något mer, men så är det med allt. De som är intresserade av att lägga lite mer pengar på att köpa en bättre produkt vet att fisken de får här är så mycket bättre. Vi kan det vi gör! menar Thomas Emilsson som tillsammans med sin far Kjell Emilsson driver Näsums Laxrökeri utanför Bromölla.


Här varm- och kallröker de lax och ål samt erbjuder även sillinläggningar, räksallad och skagensallad från en producent i Göteborg. Laxen är uteslutande odlad från Norge och kommer filead till rökeriet.
– Vi går alltid igenom all fisk ytterligare en gång för att kunna garantera våra kunder helt benfri fisk. Därefter lägger vi den i vår egen saltlake innan den kryddas och röks på olika sätt för att till sist kylas ner under lika lång tid, förklarar Kjell som arbetat decennier i rökeribranschen.


Han konstaterar att affärerna går bra. Det allra mesta säljs i företagets egen butik dit kunderna själva kommer och handlar. En liten del går även till restauranger i trakten. Att hitta fler återförsäljare är inget de arbetar särskilt mycket med, även om tanken är att ännu fler ska få upp ögonen för det lilla rökeriet.
– Det går bra som det gör nu och vi har inget mål att bara sälja till grossister. Under högsäsongen från påsk till augusti har vi fullt upp ändå.

2014-06-16