Dela artikel

Sätter turkisk krydda på Mall of Scandinavia

Simit Sarayı är en bit av Istanbul i Solna, närmare bestämt i Mall of Scandinavia. Här väcks trötta morgonbesökare med hjälp av nybakade bagels, nybryggt kaffe, goda bakelser och ett varmt bemötande. Till lunch kan gästerna hugga in på bland annat sallader och smörgåsar. Företag och festarrangörer har även fallit pladask för Simit Sarayıs catering med turkisk touch.

Sveriges första Simit Sarayı, som serverade sina första godsaker i november 2015 när Nordens största galleria öppnade, är ett lyckat koncept som redan slagit igenom på en rad olika platser över hela världen. Det innebär att om du blivit såld på de bagels som serveras i Mall of Scandinavia kan du även njuta av en likadan exempelvis i Azerbajdzjan, Orlando, på Cypern eller Manhattan. 


– Det finns 60 produkter som varieras efter år och säsong och de finns på varje Simit Sarayı i världen, berättar verksamhetschefen Ekram Hamurcu.


Kedjan, vars namn ungefär betyder ”bageltemplet” på turkiska, öppnade sitt första ställe i Istanbul under tidigt 90-tal. 


Solna och Mall of Scandinavia har visat sig vara helt rätt för Simit Sarayı. Gästerna påtalar ofta den mysiga miljön och är svaga för sortimentet av turkiska smakupplevelser.


– Man kan kalla det vi serverar för turkisk snabbmat som passar som mellanmål. Till frukost kan man exempelvis äta en turkisk kringla och till lunch en börek – en lång smörgås med köttfärs, potatis eller ost, säger Ekram Hamurcu.


– Vi har också manti, turkisk ravioli med kött som bakas in i deg och kokas i vattenbad, för att sedan serveras med yoghurt och lite smör ovanpå, fyller ägaren Fatih Hamurcu i.

Simit Sarayıs catering har också fått ett stort genomslag. Det kan till exempel handla om företagsfrukost eller eftermiddagsfika i turkisk anda. Fler och fler företag och festarrangörer vänder sig till Simit Sarayı när det är dags för tillställningar med smak av Turkiet. 

2016-04-06