161053 SF
161053 SF0
161053 SF1
161053 SF
161053 SF0
161053 SF1

Skapar engagemang, glädje och trygghet

Södertörns Friskola är en 6–9-skola som under de första 15 åren skapat sig ett mycket gott rykte. Verksamheten är ett personalkooperativ och alla fast anställda är delägare. Skolan är med i föreningen Idéburna skolors riksförbund vilket bland annat innebär att all vinst går tillbaka till verksamheten.

På Södertörns Friskola pågår hela tiden en diskussion om vad en bra skola är och vilka faktorer som bidrar till det.

– Elever och personal ska trivas samt känna trygghet och glädje av att vara här, säger skolans rektor Bo Hiort och får medhåll av skolans styrelseordförande Magnus Lindell som fyller i:

– Att vi är ett personalkooperativ betyder att vi alla är delaktiga i de beslut som tas både i stort och smått. Gemensamma beslut skapar grund för en skola där vi alla drar åt samma håll. Vårt mål är att varje elev som lämnar oss ska vara väl förberedd för vidare studier, ha utvecklats till en nyfiken, kritiskt tänkande och trygg individ som vågar ta för sig i framtiden.

I nuläget går ungefär 450 elever från sex olika kommuner på Södertörns Friskola. När de söker hit väljer de att göra det till en av skolans fyra profiler – musik och drama, bild och form, global profil eller naturvetarprofil.

– Eleverna har möjlighet att utveckla sina intressen och färdigheter i någon av skolans profiler. Att få möjlighet att tränga djupare ner i ämnen som intresserar en, stimulerar lärandet i alla ämnen, förklarar Bo Hiort

Hälften av skolans elever utgörs av de som går estetiska program, något som också märks när man går omkring i skolans korridorer. Här har musiken en självklar plats samt bilder och utsmyckningar sätter guldkant på miljön.

– Det skapar en härlig stämning i hela skolan, säger Bo Hiort.

Inte minst viktigt är skolmaten. God och vällagad mat är en förutsättning för goda skolresultat.

– Skolmåltiden består av en varierad och näringsriktig kost som lagas på plats av våra egna kockar utifrån råvaror av hög kvalitet. Både lärare och eleverna har ett nära samarbete med köket och arbetar tillsammans med att skapa en lugn atmosfär i matsalen.

2016-02-16
Dela artikel
banner image

Sponsrade artiklar

Artiklar publicerade på webbplatsen som inte är märkta redaktionellt är betalda samarbeten.

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Enterprise Magazine använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.

Cookies