Matias Varela & Peg Parnevik
Här i Sverige så finns det en bred mix av olika nationaliteter från hela världen och många svenskar har en annan grundnationalitet...
– Vi säljer många produkter i trä och textilmaterial där särskilt små barn får en annan känsla för vad det är. Vi är väldigt medvetna om vad vi säljer och kollar upp alla tillverkare vi köper från, säger Christoffer Amundin, styrelseordförande och butiksansvarig för Robygge AB i Ytterjärna.
Butiken har funnits som aktiebolag sedan 17 år, men i sin tidigare form som stiftelse sedan 60-talet. Det började med ett litet rum i Bruno Liljefors gamla hus vid Järnafjärden. Här bedrevs olika utbildningar, som behövde särskilt undervisningsmaterial. I dag är det utöver privatkunder fortfarande många skolor, främst inom Waldorfpedagogiken, som köper sitt material från Robygge. Butiken finns numera i det Kasper Sahlin-prisade Robyggehuset, ritat av Erik Asmussens arkitektkontor.
– Mycket köps in från Tyskland som kommit betydligt längre på området än vad vi gjort här. Från början fanns till exempel inte vaxkritor i Sverige och därför tog butiken in det till skolorna, berättar Christoffer.
Namnet Robygge är småländskt och är ett uttryck för att bygga i ro. Förr var det många som satt hemma och gjorde småpyssel av hög kvalitet för att sälja på marknaden. I dag finns alltifrån leksaker och böcker till ekologisk färg och musikinstrument att köpa i butiken.
– Färgen kommer från vårt systerföretag Färgbygge, till exempel ekologisk lasyrfärg som används mycket i Waldorfskolor. Instrumenten från ett företag på orten är främst lyror, klangspel och flöjter, som är anpassade för att även små barn ska kunna spela på dem utan att det låter falskt. Det är tack vare alla våra medvetna kunder som vi kan driva den här butiken här ute på landet.
Sponsrade artiklar
Artiklar publicerade på webbplatsen som inte är märkta redaktionellt är betalda samarbeten.