varumarkesombudet_01

Skyddar du ditt varumärke?

Vad är riskerna med att inte skydda sitt varumärke? Vem behöver skydda varumärket? Vad händer om varumärket som man använt i åratal plötsligt liknar ett nystartat och varumärkesskyddat namn? Världen är komplex, internationell och nya produkter som är varianter av äldre, skapas på löpande band. Det är med varumärket och inte produkten, som du differentierar dig mot konkurrenterna.

VAMO Varumärkesombudet AB är en affärsjuridisk byrå som är specialiserad på varumärkesskydd, mönster och domännamnstvister. Maite Eriksson grundade Varumärkesombudet utifrån ett genuint intresse att hjälpa små och medelstora bolag att registrera sitt varumärke.

   – Företag behöver absolut bli bättre på att förstå varför det är så viktigt att registrera sitt varumärke. Det ska vara lika självklart som att registrera ett bolagsnamn!


Behöver inte vara krångligt och kostsamt

Maite har tidigare arbetat på både advokatbyrå och patentbyrå, och har upplevt att registreringen krånglades till i onödan och var onödigt kostsam.

   – Det behöver inte vara krångligt och orimligt kostsamt att få ett varumärkesskydd. Vi gör det så enkelt som möjligt för kunden utan att tumma på kvalitén. Vi har fasta priser, man vet vad man får för pengarna, hur processen går till och vi inleder med att kostnadsfritt granska om namnet är fritt att registrera. Vi vill få till ett skydd, inte ta betalt för processen, berättar Maite.

   – Människor konsumerar utifrån varumärken. Vi vill ha vad varumärket signalerar, känslan och tillhörigheten i det. Idéer kan inte skyddas, men varumärken kan. Och förmodligen har det aldrig varit viktigare att skydda sitt varumärke än vad det är idag.


Måste ha en bra idé för att lyckas

Handeln är global. Nya snarliknande produkter, tjänster och mönster ersätter och konkurrerar med varandra, samtidigt som bolagen lägger massvis med pengar på att marknadsföra sig. Om man ska lyckas som bolag måste man ha en bra idé, och ett bra varumärkesskydd som och inte riskeras att efterliknas av en konkurrent som i förlängningen menar att ditt varumärke gör intrång i deras skydd. Det är via varumärket eller mönstret som man särskiljer sig från konkurrenterna.


Vänd dig till Varumärkesombudet

Maite rekommenderar att man vänder sig till Varumärkesombudet om man inte har ett varumärkesskydd idag, och om man är i färd att starta ny verksamhet.

   – Processen tar några månader så jag rekommenderar att man kommer igång så fort som möjligt, gärna i samband med att man registrerar bolaget. Namnet behöver vara tillräckligt särskiljande, helst unikt och inte för beskrivande av tjänsten eller produkten som man säljer. Har man en jättebra idé, ska man ha ett jättebra varumärke.

   Covid-19 har drabbat många företag hårt, samtidigt märker Maite en stark drivkraft och innovationsförmåga i Sverige.

   – Jag tycker det är fantastiskt att se all den strävsamhet som vi mött, förmågan att ställa om och kraften i att vara kreativ och innovativ. I år har många nya idéer fötts. Att få känna den otroliga känslan i att överlämna ett livslångt varumärkesskydd och hjälpa dessa företag är vår mission. Vi vill hjälpa svenska företag i världen, öka deras konkurrenskraft och se till så att de slipper problem med sitt varumärke i framtiden.

   – Det är otroligt sorgligt att möta företagare som drivit sina företag i decennier och så vill ett nystartat företag göra anspråk på deras namn. Det handlar inte bara om enorma investeringar som kan gå förlorade, utan om en emotionell förlust som är oersättlig. Kostnaden för ett registreringsbevis är väldigt låg i jämförelse med förlusterna som man kan drabbas av utan ett skydd, avslutar Maite Eriksson.

Läs mer...

2020-12-21

kontakta oss
EM_advokatfirman-hahne-norlin_01

När du befinner dig i en kris eller vill förekomma en- välj rätt advokatbyrå

Artikel De flesta människor behöver någon gång i livet vända sig till en advokat. Du går igenom en skilsmässa, barnen ska få gåvor, ett testamente ska upprättas eller du har dragits in i ett brottmål. Advokater...
EM_It-total_01

Cyberattacker är de kriminellas nya krig

Artikel Då ett Miamibaserat mjukvaruföretag utsattes för en hackerattack av cyberkriminella i juli i år, var det många som tvingades få upp ögonen för verkligheten. Ransomware-attacker där företag utpressas på...
  • VAMO VARUMÄRKESOMBUDET AB
  • Tel: 031-313 49 85
  • Adress: Kungsportsavenyen 21, 411 36 Göteborg
EM_georg-wikman_01

Mannen bakom Kan Jang

Georg Wikman är grundaren bakom hälsopreparaten Arctic Root, Kan Jang, Chisan och  nya Adapt-serien.

EM_mercedes.murat_04

Mercedes Murat

Konstnären som balanserar känslofylld konst med hårt fysiskt arbete.

EM_hege-blaecker_08

Hege Bläcker

Bilfantast, influencer och en av Lidköpings mest framgångsrika företagare.

Arkiv

© 2021, Enterprise Magazine