Dela artikel

Smaker från Östra Medelhavet

På kolgrillen Efendi 73 i Haninge kan gästerna slå sig ner och njuta av god mat med spännande smaker. Inom kort öppnar de ytterligare en kolgrill i Haninge, med ett brett utbud och fler sittplatser. Där gästerna kommer att kunna njuta av spännande Meze-rätter, avsmakningsmenyer och en festvåning.

Mustafa Erdnic Kalkan är verkligen en entreprenör. Han har ett stort intresse av matlagningskonsten och att möta gästerna. Innan han startade Efendi 73 drev han en restaurang i Hötorgshallen, med snabbmat som koncept och även ett matcafé i Liljeholmen, som han drev under åtta år. Då han inte ville pendla in till stan varje dag och dessutom börja med en annan inriktning inom matlagningen, startade han upp kolgrillen Efendi 73. Mustafas är uppvuxen i restaurangvärlden och känner väl till den, då hans pappa tidigare drivit restaurang i Turkiet.


      – Jag kan det allra mesta inom restaurang och kan både hoppa in i köket och serveringen om det skulle behövas. Jag har jobbat med det här sen jag var liten och gillar att stå bakom grillen och jag prata med gästerna.


Efendi 73 har ett lite annorlunda och spännande koncept, då grillen och råvarorna står ute bland gästerna och de kan se på när maten tillagas. Restaurangen har också alkoholtillstånd och de serverar bland annat öl och vin.


Efendi är en välbesökt restaurang, vilket resulterade i att Mustafa beslutade sig för att öppna en till, liknande restaurang i Haninge, som kommer att slå upp dörrarna inom kort.


      – Då vår lokal räckte inte till och vi inte fick bygga ut, kollade vi på andra möjligheter. Jag tog då kontakt med centrumchefen. Han kom hit och åt, tyckte maten var grym och gillade konceptet. Efter ett års förhandlingar var kontraktet klart.


På den nya kolgrillen i Haninge kommer det att serveras mat från Östra Medelhavet som Grekland, Turkiet och Libanon. Där kommer bland annat Meze och hel del vegetariska rätter att stå på menyn.


      – Vi satsar mycket på vegetarisk mat och kommer att jobba mycket med Meze, eftersom det både är fräscht och nyttigt.


 I restaurangen som har alkoholtillstånd och rymmer upp till nittio sittplatser kommer de också att kunna erbjuda sina gäster avsmakningsmenyer. Det kommer även att finnas en festvåning med dansgolv, där det ska arrangeras små fester och temakvällar. Under vintern ska de även erbjuda julbord i de rymliga lokalerna.


Med sitt stora utbud och sina generösa öppettider kommer de att kunna erbjuda både mat och fest till de gäster som bor i närområdet och inte vill ta sig ända in till stan för att njuta av god mat eller uteliv.





2020-04-22