Unik musikgrundskola
På Lilla Akademien i Stockholm integreras musiken i den vanliga skolan. Det här är ett forum där barn och ungdomar med musikalisk fallenhet får göra musiken till en naturlig del av sin vardag. I femton år har denna kulturinstitution varit en plats för både grundskolebarn och gymnasister.
Att skapa en helhetsutbildning där skolämnen integreras med musikundervisning var en av de ursprungliga ambitionerna när Lilla Akademien startade år 1998. Till skillnad från Kulturskolan där instrumenten spelas efter skoltid blir både musik och plugg en del av den vanliga skoldagen på Lilla Akademien.
– Hela vår grundfilosofi vilar på en helhetssyn som handlar om varje elevs utveckling. Här kan vi integrera både musik, dans och konst.
På så vis är Lilla Akademien ett viktigt komplement till exempelvis Kulturskolan.
– Det här är på ingen elitskola, utan en plats för elever med bra förutsättningar, elever som har viljan att utvecklas inom musiken, säger Nina Balabina, konstnärlig ledare och grundare av Lilla Akademien.
Inspireras redan i tidig ålder
Redan vid fyra års ålder kan barn söka till Lilla Akademiens helgkurser. Den konstnärliga och kreativa kursverksamheten erbjuder barn chansen att prova på allt från musik till att dansa och måla. Kurserna är populära och många av barnen söker vidare till grundskolan. Väljer man sedan att fortsätta sin musikaliska bana på gymnasiet erbjuder Lilla Akademien ett estetiskt musikprogram. Det är en spetsutbildning och skolans egen statistik visar att hela 70 procent av eleverna fortsätter vidare till en musikhögskola utomlands eller i Sverige.
– Våra siffror indikerar att den gymnasieutbildning eleverna får hos oss är en bra grund för att studera vidare inom musiken. Det är ett fint betyg att många av våra elever inte går hem när dagen är slut, utan stannar kvar och övar på skolan. Jag hör ofta elever säga att det är en varm och trivsam stämning på skolan, vilket naturligtvis också är viktigt för elevernas utveckling, säger rektor Emelia Gardemar.
Väcker inte bara den kreativa ådran
Elevernas utbildning gör inte bara att de blir bättre från en musikalisk synpunkt, den kan även hjälpa till att utveckla eleverna inom andra ämnen.
– När barnen får arbeta med det estetiska och musiken blir de även bättre i exempelvis matematik och språk. Vi ser att det är ett välfungerande arbets- och tankesätt, som borde belysas oftare i svenska skolor.
Enligt Gardemar har mycket av det estetiska tagits bort i våra skolor.
– Vi vill gärna visa att musiken i synnerhet och det konstnärliga uttrycket har en positiv inverkan på den övriga undervisningen.
Emelia Gardemar tillägger att Lilla Akademien har mött fin respons från andra skolor och lärare som har besökt skolans föreställningar.
Inspirerat andra skolor
Nina Balabina berättar om mejl där lärare från andra skolor skriver att de har inspirerats av Lilla Akademiens föreställningar och kommer att börja arbeta mer med estetiska uttryck och tematiskt arbete i skolan. Samtidigt är det ganska kostsamt att åka runt och sätta upp föreställningar på olika skolor för Lilla Akademien. Men skolan har satt en ny plan i verket, som ska göra det enklare att fortsätta med arbetet.
– Vi bygger vår egen konsertsal. Då kan vi börja ta emot skolor och andra här. Det är en konsertsal som inte bara är till för våra elevers bruk. Den gör att det blir enklare för oss att planera in föreställningar långt i förväg.
Konsertsalen är bara en del i skolans framtida utveckling.
– Vi vill bygga nätverk och föra öppna dialoger med andra skolor, för att öka förståelsen för musikens betydelse för elevers utveckling. Våra föreställningar, där vi integrerar musik och dans med övriga skolämnen, är en del av det arbetet, avslutar Emelia Gardemar.
2014-11-17
Dela artikel