Stefan Gustavsson är ett strålande exempel på begreppet ”rätt man på rätt plats.”
– Jag brinner verkligen för det här, säger han och skrattar åt sin egen ordvits.
Stoltheten i rösten är påtaglig när han talar om yrket som genomsyrar hela hans liv.
– Jag gör ingen skillnad mellan jobb och hobby eftersom jag tycker att det är så roligt att hålla på med detta.
I butiken Kamin i Uppsala, tidigare Kaminhuset, tillhandahåller Stefan sedan tre år tillbaka ett brett utbud av kaminer. Och den 20–21 maj blir det en mindre mässa där med nyinvigning av lokalen.
Utöver arbetet som murare och återförsäljare tar han också andra hantverksuppdrag, som badrumarbeten och snickerier.
– Ibland råkar man på annat som behöver fixas i samband med installationen av en kamin. Jag gör det som behövs, sammanfattar han.
Stefan började som murare redan som 16-åring. När 50-årsdagen nu närmar sig vet han det mesta som är värt att känna till om kaminer – till exempel vilka fel som är vanligast när man eldar.
– Det är många som eldar för mycket. Man måste respektera gamla saker och se dem som de hantverk de är. Till exempel kan en kakelugn spricka om du eldar för kraftigt i den, berättar han och råder i stället den frusne att låta elden brinna ut ordentligt.
Det är stor skillnad i värmealstring mellan dagens produkter och de äldre modellerna. En modern kamin är säkert 15–20 procent mer effektiv än de som kom för 20 år sedan. Den stora skillnaden är att det i dag är möjligt att styra värmen på ett sätt som tidigare inte var möjligt, menar Stefan.
– Det gör att det enklare att elda, du behöver inte elda lika ofta och får mer värme, fortsätter han.
Till nyöppningen av butiken har Kamin i Uppsala byggt ut till nästan dubbla ytan och tillhandahåller ett 30-tal olika kaminer. Det innebär en stor mängd alternativ när det kommer till såväl material som storlek och design. Stefans råd till hur man som kund ska veta vilken kamin som passar bäst är att själv besöka butiken.
– Gå in, känn och kläm på produkten själv, då får du en känsla för de alternativ som finns, säger han.
Populärast i dag är kaminer klädda med täljsten, samt plåtkaminer. En kamin i plåt lämpar sig för den som framför allt vill ha trivselvärme. Kaminen blir snabbt varm, men kallnar också snabbt så snart glöden brunnit ut. Dyrast är att köpa en kamin helt i täljsten eller en kakelugn. Det högre priset betalar sig dock i form av bättre värmealstring, menar Stefan.
– En kamin helt i täljsten håller värmen i upp till 18 timmar, lite beroende på konstruktionen, berättar han.
För en kakelugn är motsvarande siffra 15 timmar. En murad skorsten avger mycket värme och blir som ett extra element, till exempel upp till övervåningen i en tvåplansvilla.
Kamin i Uppsala har valt att enbart arbeta med kaminer från tillverkaren Heta. Skälet till detta anser Stefan är den överlägsna kvaliteten.
– Heta har stabila produkter rakt igenom, kaminerna brinner bra och snyggt, säger han.
Heta är också öppna för utveckling och har ett nära samarbete med återförsäljarna.
– Vi har en pågående dialog om förbättringar och de lyssnar aktivt på oss som jobbar nära produkterna och åtgärder saker löpande.
En ytterligare fördel med kaminerna i Stefans butik är att de har en extra det stor uppsamlare för aska. Hetas kaminer rymmer upp till åtta liter, till skillnad från standarden på ett par liter. Det innebär att de inte behöver tömmas lika ofta.
– Det är ju lika jobbigt att tömma, men du behöver inte göra det oftare än var tredje vecka ungefär, utan kan fokusera på att elda, säger Stefan.
Men vad betyder egentligen kvalitet när det handlar om kaminer?
– Det handlar i mångt och mycket om detaljer. Det ska inte sota på glaset och inte finnas några synliga skruvar, utan vara snyggt och stilrent. Luckorna ska inte skramla, det ska kännas som ett kassaskåp när man öppnar.
Så lyckas du elda rätt
* Första steget är att få upp en bra glödbädd. I början behöver elden syre, se därför till att hålla luckan lite öppen.
* När lågorna börjar ”dansa” uppe i kaminen och det finns bra glöd, påbörjas det som kallas sekundärförbränning. Nu kan du börja styra elden genom att strypa syretillförseln.
* Elda inte för kråkorna! Många eldar för mycket och för hårt. Tumregeln är att elda tre till fyra kilo ved per timme, det motsvarar lika många ganska rejäla vedklabbar. Eldar du mer än så går värmen rätt upp i skorstenen och du får ingen nytta av den, speciellt inte om du eldar i en plåtkamin.
* Se till att veden är tillräckligt torr. Minst ett år ska ved ligga på tork, innan du lägger den i kaminen. Blöt ved är svårare att elda, det mesta av veden förbränns innan värmen börjat spridas ordentligt. Dessutom sotar den mer.