Franska Skolan grundades 1862 av franska nunnor som ville erbjuda ett gott utbildningsalternativ för elever från Stockholms fattiga katolska familjer.
I dag är Franska Skolan en helt avgiftsfri friskola med både förskoleklasser, grundskola och gymnasium belägna på Döbelnsgatan i Stockholm. Skolan följer den svenska läroplanen men har fransk profil vilket bland annat innebär att eleverna läser franska i stor omfattning redan från förskoleklass.
Men den franska profilen utgörs inte bara av språkundervisning utan även av ett betydande kulturutbyte med fransktalande länder och institutioner.
Vi får besök av franska teatergrupper, franska nobelpristagare kommer hit och föreläser och eleverna åker på studieresor, utbytesresor och gör under sin gymnasietid två veckors praktik i Paris, berättar rektor Björn Kullgard.
Många av eleverna har någon form av koppling till Frankrike men långt ifrån alla. Det som förenar är i stället föräldrarnas starka önskan om att deras barn ska gå i Franska skolan.
Vi bedriver en ganska traditionell verksamhet där ordning och reda, respekt för äldre, höga förväntningar och personligt ansvar är värden som våra föräldrar vill att deras barn ska få lära sig, berättar Björn.
Han betonar dock att traditionell inte är detsamma som konservativ utan att det främst handlar om att ta det fostransansvar som står i skollagen på allvar.
Vi värnar om de traditioner som vi anser vara viktiga men tar naturligtvis även till oss modern forskning och nya idéer, säger Björn.
Skolans anseende gör det lätt för dem att engagera skickliga pedagoger och eleverna uppnår mycket goda studieresultat. Stora satsningar har gjorts på elevernas psykosociala trivsel och det ovanligt välutrustade elevhälsosteamet består av psykolog, kurator, skolsköterska, fem speciallärare och skolläkare.
Inför framtiden arbetar Björn tillsammans med sina kollegor för att fortsätta stärka den franska profilen.
Att våra elever talar både franska och engelska ger dem ett stort försprång ute i samhället. Att de också har lärt sig hur man tar sig fram socialt i olika kulturer och sammanhang gör dem mer än rustade för framtiden, säger Björn.