EM_Stockholmsstenugnsbageri_03
3-5 min lästid

Stockholms Stenugnsbageri - Riktigt bra bröd behöver inte kosta skjortan

Paret Georgios Agaitsis och Therese Nyström är kända för sina bröd handbakade på högkvalitativa råvaror och till överkomliga priser. Från en framgångsrik karriär inom nattlivet till att starta ett framgångsrikt bageri, delar de med sig av sin resa och berättar om hur deras hantverk idag har börjat nå ut över hela världen.

Rykande färskt bröd, varje dag


I sin strävan efter att återskapa hantverksmässigt bakat bröd har grundarna av Stockholms Stenugnsbageri, Georgios och Therese, lyckats med konststycket att kombinera småskaliga metoder i en storskalig produktion. Något som har lockat kunder från mindre restauranger till stora internationella företag.


- Alla ska ha råd att äta gott bröd, säger Georgios.


Deras engagemang för kvalitet utan att tumma på tillgängligheten, har lett till en stadig ström av större samarbeten och välkända kunder.


- Vi bakar på samma sätt som de små hantverksbagerierna, men vi gör det i större uppsättningar och till bättre priser. Det är fantastiskt att se hur våra levainbröd efterfrågas från länder som till exempel Frankrike, berättar Therese vidare.

Nyligen har de börjat satsa på napolitanska pizzor, vilket redan resulterat i ett stort intresse. ”Det är på tapeten” nu och de tror på en stor marknad för denna produkt.


- Även om alla våra projekt tar mycket tid från vårt övriga liv, är det spännande att se hur långt vi kan komma, säger Therese. 


Grundandet av bageriet 


Georgios, en tidigare välkänd dörrvakt som stod mitt i Stockholms bubblande nattliv. Men, som efter att ha blivit pappa kände att det var dags för en förändring. 


- Det eskalerade lite där ute, folk började beväpna sig. När vi fick vårt första barn kände jag att jag inte ville ta de riskerna mer, berättar han. Men jag är inte rädd och jag är van vid att prova på nya saker, så jag fann mig tillrätta i min nya karriär ganska snabbt.

Beslutet att lämna nattlivet bakom sig ledde honom och hans fru Therese, in i en värld av deg och ugnar. Inspirerade av de små hantverksbagerierna runt om i Europa och Georgios uppväxt i Grekland så fann de sin nisch. Resultatet är Stockholms Stenugnsbageri. Ett bageri som kombinerar småskalig kvalité med en storskalig försäljning, vilket gör att de kan erbjuda bättre priser utan att kompromissa varken med råvara eller resultat.


Att skala upp utan att kompromissa 


Uppvuxen i en liten by i Grekland, där gemensamma stenugnar fanns i varje kvarter, tog Georgios med sig dessa traditioner in i sitt entreprenörskap. 


- Det började med att jag träffade två bagare från Skåne. Vi började baka och experimentera tillsammans, säger Georgios.


Efterfrågan tog fart snabbt, och Stockholms Stenugnsbageri fick därför flytta till nya och större lokaler. Detta bidrog även till möjligheten att börja ta fram nya produkter på marknaden. 


- Vi började tillverka produkter för Ikea, Ica Selection och SAS, berättar Georgios, vilket gjorde att olika företag började efterfråga produkter från oss mer och mer


Förfrågningar har nu börjat komma in från länder som Frankrike och Belgien, vilket är ett bevis på att deras kvalitet och rykte lyckats sprida sig långväga. 


- Det är ju fantastiskt att människor i Frankrike vill att vi ska leverera levain till dem, levainbrödet kommer ju ursprungligen därifrån, säger Therese. 

Parallellt med brödtillverkningen har paret också startat ett företag som levererar färsk mat till dagligvaruhandeln och flyg i Skandinavien, vilket kräver mycket logistik och en stor punktlighet varje dag. 


- Om planen inte har mat så får de inte lyfta. Ansvaret gentemot kunderna driver och utvecklar oss varje dag, förklarar Therese.


Med en inställning att aldrig sluta utvecklas, fortsätter paret att förfina sitt stenugnsbageri och trots framgångarna inom branschen så tar de aldrig framgången för givet. 


- Det viktigaste som företagare är att man inte står själv, att man alltid har stöd och samtidigt har kul tillsammans när man jobbar, säger Therese. Teamet, vi och vår personal, är helheten i företaget, det får man aldrig glömma bort. 

Stockholms Stenugnsbageri står inte bara för kvalitet och bra råvaror, utan även för en spännande livsresa fylld av mod, vilja och en strävan efter att få med alla de små viktiga detaljerna i det stora resultatet. 






2024-05-15
Dela artikel
banner image

Sponsrade artiklar

Artiklar publicerade på webbplatsen som inte är märkta redaktionellt är betalda samarbeten.

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Enterprise Magazine använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.

Cookies