Dela artikel 3 min lästid

Surdegsbröd från genuint gårdsbageri

Hos AVE Kultur i Fridhemsberg, utanför Ullared, bakas surdegsbröd och bullar utan tillsatser, med ekologiska råvaror och med en stor dos passion. Här står hantverket i fokus, där allt som bakas och säljs är tillverkat med en genuin känsla.

AVE Kultur ligger beläget på en naturskön, lummig och pittoresk plats i Halland. På gårdsbageriet i Fridhemsberg bakas surdegsbröd och bullar och här kan man också slå sig ner för en fika i trädgården under sommaren och inomhus under vinterhalvåret. I det mysiga bageriet står råvarorna i fokus. Här bakas allt på ekologiskt hantverksmjöl utan onödiga tillsatser.


– Vi har valt att fokusera på äldre kulturspannmål, som ger mer näring och smak tack vare att de får växa i sin takt, vilket ger långa rötter och höga strån som skyddar naturligt mot ogräs. Kulturspannmål är mer hållbart för miljön eftersom de inte behöver besprutas vilket gynnar den biologiska mångfalden, säger Andrée Victorin som tillsammans med sin fru äger bageriet.




I matbröden använder de endast mjöl, vatten och salt och ibland smaksättning. Hos AVE Kultur väljer besökarna mellan olika surdegsbröd, varianter av croissanter och bullar. I brödsortimentet finns det fem olika bröd varav fyra är återkommande. Receptet på det femte brödet ändras varannan vecka och kallas ”hitte-på-brödet”, ofta smaksatt med ett ovanligt mjöl och innehåller ibland frön eller nötter.


– Vi har ett smalt sortiment men det är för att vi vill hålla hög kvalitet. Det vi producerar ska vara bra och hållbart, säger Andrée.


Till gårdsbageriet kommer många stamkunder men även nya kunder som hittar hit via tips eller rekommendationer.


Planer om ett kafferosteri 

Andrée arbetade tidigare som kock och Emelie arbetar inom IT-branschen, ingen av dem har någon tidigare erfarenhet av bageribranschen eller eget företagande. Idén och drömmen om ett bageri kom genom ett gemensamt intresse för mat. Tillsammans ville de stå på egna ben.


– När vi träffades lagade vi mycket mat tillsammans och blev mer och mer måna om vad vi stoppade i oss. Det ledde till att jag började baka surdegsbröd hemma i köket. Jag nördade ner mig i olika mjölsorter och ungefär efter ett år blev jag nöjd med resultatet. Bröden gavs bort till vänner och familj. Jag tog bilder på bröden och la ut dessa på sociala medier. Efter en tid började några följare höra av sig och ville köpa bröd. Det triggade mig ännu mer och intresset växte sig större, säger Andrée. 




Andrée och Emelie sökte strax därefter ett stipendium som de vann. Andrée sa upp sig och Emelie tog tjänstledigt för att lämna lägenheten i Göteborg och tillbringa fyra månader på Gotland. Där besökte de bönder, caféer och bagerier och trivdes så bra att de valde att stanna ett helt år. Under året på Gotland testade de på olika jobb, bland annat jobbade Emelie extra på ett kafferosteri där en helt ny värld inom kaffe öppnade sig. Erfarenheten efter resan och mötena med inspirerande människor gjorde att Emelie och Andrée blev mer beslutsamma att lämna Göteborg och flytta ut på landet för att driva sin egna verksamhet. Nu är det tre år sedan de hittade bageriet i Fridhemsberg, där de också bor på samma gård, och vill nu satsa på att expandera sin verksamhet med ett kafferosteri. 


– Jag har ett stort kaffeintresse som har växt ända sedan tiden på Gotland. Att få möjligheten att jobba i ett eget kafferosteri är en dröm som går i uppfyllelse för mig, det kompletterar även bageriet bra, säger Emelie.


På kafferosteriet ska kunderna både kunna dricka kaffe på plats och köpa med sig bönor hem. Rosteriet ska ha samma grundkoncept som bageriet, där det genuina hantverket och de utvalda råvarorna alltid står i fokus.  


2022-08-31