Samtidigt som Therese Söderström startade Svenska Sol, byggde hon en franchisekedja av samma affärsidé. Svenska Sol franchise erbjuder förutom en redan beprövad och inarbetad affärsidé en organisation som stöttar och supportar gällande utbildning, försäljning och ekonomi samt bidrar med ett starkt nätverk och gemensam marknadsföring.
– Jag tycker om att bygga företag, säger Therese. Vi är på god väg att bli rikstäckande och jag ser att vi i framtiden är störst på solpanelsinstallationer i Sverige. Vi vill ge kunden trygghet. Vi projekterar, kollar bygglov och investeringsstöd. Vi monterar och drar el. Kunden har en leverantör och vi tar hand om hela projektet. Vi har också underhåll samt service och övervakningsavtal, som innebär att varje solcell har en larmanordning som larmar utifall att den skulle sluta fungera.
Svenska Sol bygger just nu i Ågesta, söder om Stockholm, den största privata solpanels-anläggningen i Sverige.
– Vi bygger åt Ågesta ridskola, berättar Therese. En ridskola med 60 hästar, som förbrukar 400 000 kilowattimmar per år. Vi bygger den på marken. En gigantisk anläggning på 5 000 kvadratmeter. Sex rader med paneler, 85 meter lång. 1 512 solceller. Ett imponerande projekt som innebär att Ågesta ridskola om sex till sju år har räknat hem hela investeringen och därefter producerar gratis el.
Solel ökar kraftigt som förnybar energikälla, även om den än så länge inte har alltför stor del av den totala marknaden. Solpaneler har funnits länge på marknaden, men pris och prestanda har ökat tillgängligheten och nu jobbar branschen med att informera om hur solpanelerna fungerar.
– Solcellerna producerar inte bara el på sol – utan även på dagsljus. De älskar kyla, en kall vinterdag och solen skiner så producerar de mer el än på en solig sommardag. Bygg gärna på hösten, tipsar Therese. Så att din anläggning är klar inför sommaren. Det handlar inte enbart om att få upp panelerna på taket, utan att elnätleverantörerna sedan inte alltid är lika snabba som vi.
Solhjälpen är ett välgörenhetsprojekt i Svenska Sol som är ett samarbete med Ankarstiftelsen, Pingstkyrkan Gnosjö och Kraftpojkarna. Ibland monteras solpaneler ned trots att de har många funktionella år kvar. En panel har en effektgaranti på 25 år men fungerar oftast utmärkt i 40-50 år.
– Vi monterar ned fungerande solpaneler på ett korrekt sätt och transporterar dem sedan till Colombia eller Moldavien för att de där monteras upp på skolor och kyrkor, berättar Therese. Vi har bestämt oss för att tillsammans med Ankarstiftelsen bygga en skola i Colombia. Vi tar genom detta ansvar för miljön likväl som det behövs lokal arbetskraft att utföra installationerna på plats i dessa länder.