193023 HA1

Sveriges mest jämlika advokatbyrå

”Vi har ifrågasatt. Vi har skrivit artiklar och insändare för att synliggöra branschen utifrån arbetsvillkor, jämlikhet och önskan att inte alla vill bli delägare”, säger Anette Hansson Ahl, advokat och vd, holmgrenhansson ADVOKATBYRÅ AB.

Anette Hansson Ahl och Carina Holmgren startade holmgrenhansson ADVOKATBYRÅ AB med visionen att förändra en rätt förlegad bransch med ett förlegat synsätt gällande jämlikhet, tillgänglighet och manligt traditionella strukturer. 

        – Både Carina och jag kommer från den traditionella advokatbyråkulturen. Vi frågade oss ”ska det verkligen vara på det här sättet – är det här rätt sätt att driva företag”, säger Anette Hansson Ahl. En advokatbyrå drivs ofta, så att säga, som en låda i lådan. Respektive delägare driver ett eget bolag där det stora syftet i mångt och mycket är att fylla sina egen plånbok. Delägare som delar på kostnaderna men inte på intäkterna. Man arbetar inte för ett gemensamt varumärke, utan sitt eget. Vi frågade oss hur en advokatbyrå ser ut om tio år – och startade den.  


Vart tar alla kvinnor vägen?

        – Det är flest kvinnor som studerar på universitetet, flest kvinnor som går på juristutbildningen och flest kvinnor som med toppbetyg lämnar juristutbildningen. Det är flest kvinnor som börjar arbeta på advokatbyråerna, men det är flest män som är delägare i dessa advokatbyråer, säger Anette. Så vår fråga är ”vart tar alla kvinnor vägen?” Vi ser att de istället söker sig till banker, bolag och försäkringsbolag.


Hur ser en modern advokatbyrå ut?

        – Vi drivs som ett vanligt konsultföretag där ägarna delar lika på intäkter och kostnader. Våra klienter är byråns klienter och bäst jurist gör jobbet på riktigt. Vi fokuserar på våra medarbetare och driver ett hållbart företag där vi bland annat har lägre krav vad gäller arbetstid samt arbetstimmar och vi ser gärna att våra advokater har ett liv vid sidan av där man åker hem för att äta middag med sin familj, tränar eller odlar ett intresse. Allt utifrån devisen att nöjda medarbetare levererar bra tjänster till nöjda klienter och på det sättet blir vi lönsamma. Det vi har fiskat upp i bruset är att alla inte vill bli delägare och vi arbetar därför utifrån en annan struktur där medarbetare likt ett vanligt företag kan bli affärsområdeschefer med mera.  

Det ska vara kul att gå till jobbet, leverera juridiska tjänster för att sedan gå hem. Hos oss kan man gå hem klockan halv sex utan att någon tittar snett på dig. 


Växer organiskt

        – Vi är femton anställda på byrån idag. Vi har valt att växa organiskt, mer arbete genererar fler anställda helt enkelt. Vår byrå har många anställda som har vänt sig till oss och som annars inte skulle ha valt en advokatbyrå då de upplevt att de inte skulle passa in i den gängse traditionella modellen. Fördelen vi ser hos oss är att alla arbetar för ett och samma gemensamma mål och ett delat ansvar. 


Holmgrenhansson ADVOKATBYRÅ gör skillnad, ifrågasätter och rör om i advokatgebitets gryta. En byrå som drivs med tydliga värderingar där jämställdhet, tillit, etik och respekt är grundpelarna som tillsammans med gott ledarskap stöttar ett hållbart företagande. 

Läs mer...

2019-06-12 15:00

203027_01

Familjär sommaroas

Artikel Till Paj, Pytt & Pilsner kan gästerna komma för att slå sig ner i en charmig atmosfär och njuta av enkel men vällagad mat. Det familjeägda företaget genomsyras av en entreprenörsanda och genuin känsla...
203054_04

Plattsättning med genuin hantverkskänsla

Artikel Engdahls Bygg & Plattsättning utför till stor del renoveringar av badrum men ägnar sig också åt nyproduktion. Med stor erfarenhet och inblick i de senaste trenderna skapar de alltifrån klassiska till nytänkande...
__MG_9672

Från förort till finrum

Bröderna Güven driver stans bästa krogar

_Jimmy1

Jimmy Schönning

Njutbart hemma!

Cecilia5

Cecilias Hed Malmström

Sveriges första kvinna på sydpolen.

Arkiv