Dela artikel

Takkunskap på hög nivå

Den som sköter om sitt tak med jämna mellanrum kan få det att hålla i upp till hundra år. Dagens tak och ett därtill väl utfört hantverk gör plåtslageriarbeten till en investering väl värd sina pengar. Det menar David Ljungvall, vd på LK08 Plåt AB.


Sedan LK08 Plåt startades 2008 har de flesta av uppdragen trillat in via rekommendationer samtidigt som de nöjda kunderna ständigt tycks återkomma. En stor del av uppdragen utförs hos privatpersoner där det exempelvis kan handla om att lägga tak på utbyggnader.
   – I stort kan man säga att vi utför allt inom byggplåt. Som skorstensbeslag, skorstenskransar och huvar. Takfönster, vindskiveplåt samt ventilation- och avloppstosar, berättar företagets ägare David Ljungvall och tillägger:
   – Med en fullt uppdaterad och modern maskinpark är det få jobb som vi hittills har tvingats tacka nej till.


LK08 Plåt anlitas framför allt som underentreprenör i olika byggprojekt, men tar sig också an uppdrag som totalentreprenör. Som plåtslagare är den stora utmaningen att leverera kvalitet oavsett hur underlaget ser ut.
   – Vi har all kunskap men avgörande är också hur snickaren bygger sina tak. Därför är samarbetet med snickarna otroligt viktigt och något som vi helt klart satsar på. Genom samarbetet kan man skapa det bästa resultatet utifrån båda yrkesgruppernas perspektiv.


En viktig aspekt att se över som husägare är konsten att välja rätt tak till sin fastighet. Ett permanentboende kräver exempelvis ett helt annat tak än ett fritidsboende. Dåliga arbeten slår tillbaka.
   – Dagens tak har en helt annan kvalitet än de vi lade för några decennier sedan. Exempelvis flagnar inte färgen som den gjorde på 70-talets plåttak. Cirka 20 till 25 år ska ett tak hålla utan problem. Den som dessutom sköter om sitt tak, gör rent och svabbar det vartannat eller vart tredje år kan räkna med en livslängd på uppåt hundra år.


En annan viktigt aspekt är säkerheten. LK08 Plåt uppmanar alltid kunden att investera i ett snörasskydd vid entréer och ovanför de områden där barn ofta vistas. Ett förmånligt skydd mot olyckor.
   – Vår firma ska i alla avseenden stå för kvalitet. En del i den ambitionen är att ha en platt organisation. Som kund ska man kunna lita på att jag som chef inte bara sitter med pappersarbetet utan faktiskt är ute i verkligheten. Det är när man på så vis knyter ihop alla delar av sin verksamhet som den blir riktigt bra.

2014-09-15