Dela artikel

Tidlöst, universellt och fungerar för alla

Vill du njuta av färska delikatesser från havet i Norrköping? Då är det Fiskmagasinet du ska ta dig till. Här vet man hur fisk tillagas på bästa sätt och man serverar Norrköpings godaste skaldjur – men också en och annan köttbit så att alla blir nöjda.

Fisk och skaldjur är förknippat med alla svenska högtider. Vad vore till exempel jul-, påsk- eller midsommarbordet utan lax och sill? För att inte tala om nyår utan hummer?
   – Fisk och skaldjur är förknippat med festligheter helt klart och det märker vi. Det är väldigt många som vill fira sina födelsedagar, bröllopsdagar, avtackningar eller affärsmiddagar här. Fisk är tidlöst, väldigt universellt och fungerar för alla. Det gör att de stora företagen med internationella gäster ofta väljer att äta här. Men även barnfamiljer och par som är på sin första dejt, säger ägaren Lars Kalén, som märker att folk äter mer fisk än någonsin.

På Fiskmagasinet finns både butik och restaurang, en kombination som blir allt vanligare. Lars Kalén menar att det inte bara är att hoppa på en trend, utan att det gäller att göra konceptet riktigt bra. Och det gör man här. Köket är hjärtat, något som innebär att om det finns sex olika fisksorter i restaurangen finns de också i butiken i en disk fylld med förutom färsk fisk även egna sillinläggningar, röror, smörgåstårtor, bakelser, fiskgratänger och annan färdigmat lagad från grunden.
   – Vi bygger kök hemma för tiotusentals kronor. Alla vill äta god mat, men det är få som vill laga den eller så har man inte tid. Samtidigt vill man inte bara äta mikromat, det är inget fel i det.


   – Men har du en tillställning för ett gäng vänner är det mycket trevligare om alla kan vara med än om två står och lagar mat. Då kan man ta hem en skaldjursplatå, som dessutom är något av det mest romantiska för två som man kan äta, säger Lars Kalén.

2015-08-25