Dela artikel

Tillbaka till den samiska traditionen

Besöker du Viddernas Hus i Jokkmokk bjuds du inte bara på traditionellt, hemlagat, lokalproducerat och ekologiskt på tallriken. Maten här är även lagad med kärlek och gästvänligheten är påtaglig. Och den samiska matambassadören Greta Huuvas kryddning är signifikant för maten på huset bland vidderna.


Kronprinsparet, Sametinget och landsbygdsministern är bara några exempel på välkända personer som låtit sina smaklökar glädjas över den utsökt välkryddade maten som företaget Viddernas Hus erbjuder. I stället för att botanisera bland butikens kryddhyllor plockar Greta Huuva, som driver Viddernas Hus tillsammans med dottern Linn, vildörter i naturen och blandar sina egna örtblandningar som sedan används i örtmediciner, teer, matlagning och bakning. Till mångas glädje finns det också en webbutik där personer från hela landet kan ta del av det fina sortimentet. På Viddernas Hus hemtrevliga café kan besökarna bland annat avnjuta en god kopp kaffe, Gretas hemgjorda te och hembakt. Företagets alla godsaker kan man dessutom ta del av i form av catering eller njuta av när man som grupp bokar in sig för en traditionell middag på caféet.

Greta växte upp i en storfamilj och lärde sig tidigt att ta vara på allting av respekt för djur och natur. Detta genomsyrar Viddernas Hus verksamhet. Kurser, som pågår under vinterhalvåret och vänder sig till samiska företagare, exemplifierar det väl.
– Då åker vi ut och slaktar en ren och tar rätt på allt, både magar, tarmar och klövar. Sedan lagar vi mat av det här, berättar Greta.
Och under sommarhalvåret hägrar örtkurserna.
– Det är väldigt roligt att hålla i de här kurserna för det är kunskaper som håller på att försvinna, men många är intresserade av att ta dem tillbaka. Kurserna kommer snart att bli tillgängliga även för privatpersoner och jag kommer att lägga upp information om det på vår webbsida.

2013-04-10