Den som älskar kaffe har verkligen kommit rätt när de besöker TADAH kafferosteri i Småland. Bakom verksamheten som drivs av makarna Michael och Julia Skentelbety finns en enorm passion för hantverket. Här tillverkas flera olika kaffesorter, med kvalitet i varje led, från inköp och rostning till paketering och försäljning.
TADAH kafferosteri består av en fint inredd butik. Här säljer de sexton olika typer av kaffe, vilket gör att det finns något för alla, oavsett vilken sort man föredrar. Kaffepåsarna i hyllorna passar för olika bryggmetoder och har också olika smaker. Medan ett kaffe drar mer åt det blommiga hållet så har ett annat inslag av choklad. I lokalerna finns även en gårdsbod där de säljer andra lokalproducerade råvaror, som till exempel honung men även presentartiklar. Längre in i lokalen finns ligger rosteriet. Här rostar de ibland under butikens öppettider, vilket gör att besökarna, om de har tur, kan se hur rostningen går till. TADAH är en riktig helhetsupplevelse, då de också har en cafédel med goda bakverk och även ett litet kaffemuseum. Inom verksamhetens väggar finns verkligen ett brett utbud och det är imponerande att Julia och Michael gör allt själva från grunden.
– Vi brinner verkligen för att driva det här. Det här är som rekreation för oss, då vi verkligen älskar det vi gör, säger Michael.
Specialkaffe för företag
Michael och Julia som kommer från Tyskland startade verksamheten för två år sedan. Innan dess hade de besökt många kafferosterier, inte bara i Tyskland utan även på Island, i Finland, Sverige och Danmark och ju fler besök de gjorde desto mer växte intresset.
– Vi älskade Sverige som vi besökt under många år och funderade på hur vi skulle kunna kombinera vårt intresse med en flytt till Sverige och en dag bestämde vi oss för att ta steget, säger Julia.
De hittade huset som verksamheten ligger belägen i idag och kände att den skulle passa perfekt för deras ändamål. Innan flytten från Tyskland letade de och valde noga ut importörer av kaffe och hittade två olika, som båda jobbat med kaffe i över hundra år. De blandade bönor från alla världens hörn och rostade dem tills de hittade de perfekta smakerna.
– Vi jobbar bara med specialkaffe. Det är något väldigt annorlunda mot för det kaffe man köper i affären. Det här är det absolut bästa kaffet man kan få och det är en 100 procent ren produkt. Hur man rostar kaffet har också stor betydelse. Industrier rostar på hög värme under några minuter, medan vi rostar längre och på lägre temperatur, vilket gör stor skillnad för smaken. Genom rostningen kan man styra smakerna och ur samma böna kan otroligt många olika smaker framträda, säger Michael.
Till kafferosteriet söker sig många privatpersoner men också företag som kan få ett kaffe framtaget helt efter deras smak, då paret utvecklar kaffet tillsammans med kunden. Därefter paketeras kaffet med en egen design. Här kan caféer få sitt egna kaffe som de säljer, medan ett hotell kan erbjuda sina gäster ett unikt morgonkaffe.
– Många tänker att specialkaffe ska vara dyrt men så är det inte. Vi kallar det kaffedesign och vi känner att det passar bra här i Småland, som är kända för sin design och sitt hantverk, avslutar Julia.