Ove Karlsson som äger Lövsta Stuteri har en lång erfarenhet av avel på travhästar. Tillsammans med sin fru byggde han upp en träningsanläggning inom trav och uppfödning som de hyrde ut.
När de som hyrde lokalen ville avveckla uppfödningen så beslutade sig Ove och hans fru för att bli delägare, något som så småningom ledde till att de tog över hela verksamheten under år 2000. Ove berättar att hans fru var väldigt intresserad av avel. När hon avled 2012 fortsatte han med uppfödningen men sålde av lantbruksdelen som bestod av 500 hektar, som han också drev. Han har varit intresserad av djur hela livet och hästintresset var något som växte fram när de började med verksamheten. Den tidigare ägaren hade Trot som uppfödarprefix, något som Ove fortsatt med under de 20 år som han drivit verksamheten.
Ston från USA och Italien
De ston som finns på Lövsta Stuteri kommer övervägande från USA men också från Italien. Att hitta bra ston är en viktig del för att lyckas med aveln.
– Det gäller att leta och hitta de som är bra. Jag har ett samarbete med Robert Lindström och han har ett brett kontaktnät över hela världen. För att hitta bra hingstar gäller det att följa resultaten och jag försöker alltid följa med så mycket jag hinner, menar Ove.
Robert Lindström äger också andelar i stuterier, i form av beteckningsrätter, hingstandelar och flera ston. Inseminationen sker övervägande på fryst sperma, som främst importeras från USA.
– När fryst sperma ska användas åker vi till Salsbro med hästarna, då stona måste kollas flera gånger per dygn innan inseminationen. Det är också viktigt att inseminationen sker i exakt rätt timme. Är det färsk sperma insemineras det här på gården, säger Ove.
Årets uppfödare
Hur många föl det blir på ett år skiljer sig, då det beror på hur inseminationerna lyckas.
– Förra året var ett dåligt år men just nu väntar vi två föl som kommer i dagarna. Totalt har vi femton ston som vi ska försöka få dräktiga i år, menar Ove.
Lövsta Stuteri har också fått utmärkelsen ”Årets uppfödare” två år i rad, något som visar att de lyckas hitta både bra ston och avelshingstar.
– Kriterierna som de går efter är den häst som har mest insprungna pengar men de tittar också på om en häst varit med i ett stort lopp och gjort bra ifrån sig.
I framtiden hoppas Ove att Lövsta Stuteri ska fortsätta finnas kvar.
– Jag hoppas på att mina barn eller deras respektive vill köra det vidare, avlutar Ove.