FlygteknikRonneby_enterprisemagazine01FlygteknikRonneby_enterprisemagazine02

Utbilda dig till flygmekaniker eller flygtekniker

För den som är intresserad av flyg och gillar teknik finns en attraktiv utbildning i Ronneby. I anslutning till flygplatsen och flygflottiljen F 17 i Kallinge ligger Ronneby Flygteknikutbildning som erbjuder en treårig gymnasieutbildning och som med rätt individuella val även ger grundläggande högskolebehörighet. Utbildningen är certifierad mot internationella luftfartsregelverk genom EASA (European Aviation Safety Agency) och Transportstyrelsen.

2014 startade den treåriga gymnasieutbildningen som har riksintag. En utbildning som fungerar som en yrkesutbildning men som även erbjuder grundläggande högskolebehörighet. Totalt kan 60 elever tas in fördelat på tre årskullar. I teorilokaler och hangarer vid flygplatsen och flygflottiljen får eleverna både teori och praktik varvat, och en dag i veckan läser de vid gymnasieskolan Knut Hahn i centrala Ronneby. Inför årskurs två väljer man inriktning mot flygplansmekaniker eller mot helikoptermekaniker.


Närhet till levande flygplats

Vid sidan av undervisningen får eleverna uppleva närheten till en levande flygplats med flygplan som startar och landar.

Här i det sydöstra hörnet av Sverige, råder det en omfattande flygverksamhet och Ronneby Flygplats är sett till antal passagerare störst i Sydöstra Sverige. En flygplats med puls! Efter gymnasiet läser man med fördel två år vid en yrkeshögskola och blir flygtekniker, berättar skolans rektor Magnus Magnusson.

   Skolan har ett bra samarbete med olika luftfartsorganisationer och eleverna genomför 15 veckors arbetsplatsförlagd praktik (APL) vid olika arbetsplatser som knyter an till utbildningens yrkesutgångar. 


Internat i Ronneby

Eftersom utbildningen har riksintag, är det förstås många elever från när och fjärran som läser här och då är det minst lika viktigt att man trivs på fritiden och att man bor bra. 

   I centrala Ronneby, i närheten av resecentrum, finns skolans internat där eleverna bor i enskilda rum med egen toalett, kyl, frys och diskbänk. Där finns också studierum, fritidslokaler och tillgång till fritidsledare.

   – Flera skolor nöjer sig med att förmedla boenden; men vi tycker att det känns bra att ha ungdomarna samlade på fritiden och att vi tar lite ansvar för dem även kvällstid. De har även kvällsmat vardagar i veckan när de bor här, vilket ingår i boendet och är uppskattat, berättar Magnus.


Branschen vill ha flygtekniker

Enligt en undersökning som skolan gjorde i september i år så är färre än två procent av de ungdomar som avslutat utbildningen arbetssökande.

   Branschen vill i första hand ha flygtekniker varför vi rekommenderar våra elever att gå vidare och även läsa två år yrkeshögskola, vilket ger en vidareutbildning till flygtekniker. Då finns det goda möjligheter till arbete såväl inom civilflyget och försvaret där behoven är stora, informerar Magnus.


Vill bli Sveriges bästa flygteknikutbildning

I framtiden är det mycket möjligt att vi utvecklar verksamheten till att även inrymma en yrkeshögskola här i Ronneby, vilket är ett bra mål att sikta mot, fortsätter Magnus.

   – Vi siktar på att bli Sveriges bästa flygteknikutbildning, samtidigt som vi vill bidra till att vägleda våra ungdomar till att bli attraktiva på arbetsmarknaden och att bli ansvarstagande samhällsmedborgare!

Läs mer...

2020-12-10

EM_Elkompaniet_01

Erfaren elfirma på frammarsch

Artikel Med stor kunskap och lång erfarenhet utför Elkompaniet olika slags installationer med hög kundservice och smidighet. Hos dem finns det alltid en vilja att hjälpa kunderna till den bästa lösningen.
EM_ CG Ekonomi AB_01

Personlig och engagerad redovisningsbyrå

Artikel CG Ekonomi AB i Åkersberga förser små och medelstora företag med ett brett spann av tjänster samtidigt som de också fungerar som ett bollplank. Här finns ett stort, varmt och personligt engagemang för...
  • RONNEBY FLYGTEKNIKUTBILDNING
   GYMNASIESKOLAN KNUT HAHN
  • Tel: 0457-61 83 91
  • Postadress: Stadshuset, 372 80 Ronneby
   Besöksadress: Värperydsvägen, 372 50 Kallinge
  _webb_BI1

  Caia cosmetics

  Skönhet är bra självkänsla och ett vackert leende enligt grundarna av det nya raketvarumärket inom smink: Caia cosmetics.

  _Skincity-pressbild

  Eldsjälen bakom skönhetsimperiet

  Professionell hudvård online

  EM_peter-svensson_05

  Peter Svenson fotograferar världens kändisar

  Fotografen och regissören Peter Svenson har en lång meritlista och är ett sant bevis på att om man tror på sig själv och sina drömmar kan man nå hur långt som helst.

  Arkiv

  © 2021, Enterprise Magazine