204083_01204083_03

Vård av hög kvalitet kräver specialisering

I sviterna av Corona har sjukvården en vårdskuld som kan ta flera år att betala tillbaka. För att minimera belastning av sjukhusen är det viktigt att söka rätt vård på rätt plats. Nu mer än någonsin är den privata vården betydelsefull. – De stora sjukhusen är jätteviktiga för de som är akut sjuka, äldre, multisjuka eller när man inte vet varför men är sjuk. All annan vård kan bedrivas med betydligt högre effektivitet och kvalitet på specialiserade kliniker, säger Daniel Öhman, vd för svenska vårdkoncernen GHP.

Den svenska sjukvården har en av den högsta andelen läkare i befolkningen i jämförelse med alla andra OECD-länder, och betydligt fler sjuksköterskor än medel. Det finns gott om kompetent sjukvårdspersonal samtidigt som mängden sökt vård per person är relativt låg. ”Tillgänglighet” är ett av GHP:s kärnvärden, och här anser de att vårt svenska system har misslyckats.

 – Vi har bra vård när man får den, men relativt låg tillgänglighet då en stor del av vården utförs på de stora sjukhusen. Systemet vi har idag behöver förändras för att vården ska bli bättre. Genom att flytta ut den icke-akuta vården till specialister utanför, sparar samhället enorma resurser likväl som patienten får en effektiv vård till en högre kvalitet. Få människor vet att när regionerna köper vård av oss, så är det till en betydligt lägre kostnad än vad de betalar för samma vård på de egna sjukhusen, fortsätter Daniel.
GHP grundades för nästan femton år sedan och kan idag, med sina cirka 700 anställda, räknas som en av de större vårdgivarna i Sverige. De bedriver både öppen och slutenvård i Norden och Förenade Arabemiraten. De har omkring 20 specialistkliniker inom främst rygg-, urologiska- och magproblem och tack vare sin ”kvalitet genom specialisering”, toppar de listorna i våra svenska kvalitetsregister.

 – Våra kliniker är fokuserade på en enskild patientgrupp, vilket leder till högre kvalitet, effektivitet och patientsäkerhet. När samtliga medarbetare på klinikerna blir specialiserade på ett problemområde och hela teamet arbetar tillsammans som ett sammansvetsat lag, blir de helt enkelt väldigt duktiga på vad de gör. Vi tror på korta beslutsvägar och effektivitet. Tyvärr är det vanligt att man som patient slussas runt i systemet och det kan ta lång tid innan man hamnar rätt. Vi vet att det går att göra betydligt smartare, med bland annat digitala lösningar och engagerad personal.
Beroende på var i landet du bor, finns vårdval som innebär att du som patient själv kan välja vårdgivare. Till en av GHP:s kliniker kommer du främst via remiss eller en sjukvårdsförsäkring hos Trygg-Hansa.

 – Vår ambition är att varje inkommande patient ska få en korrekt vård så fort som möjligt och hjälp genom hela vårdkedjan. Som patient behöver man också själv sätta sig in i sitt problem, aktivt söka en vårdgivare med rätt specialisering och ställa krav på den offentliga vården för att hamna rätt. Vi jobbar ständigt för att den offentliga och privata vården samverkar mer och bättre, så att det blir den bästa helheten för skattebetalare och patienter. Om vi – i egenskap av privat vårdgivare - ska ha en plats i den svenska vården, måste det vi erbjuder vara ett kostnadseffektivt alternativ och den offentliga vården måste se oss som ett komplement som gör samhällsnytta. Vi är stolta över de vi gör, hur vi gör det och att vi aldrig har någon form av övervård. Som koncern växer vi varje år och vi växer med övertygelsen att vi bidrar. Vi bidrar till att samhället sparar pengar, att patienterna får en bättre vård och att medarbetare får arbeta i en öppen och engagerande kultur, avslutar Daniel.

Läs mer...

2020-10-01

Webbplats
Bredbandsval Sverige AB

Bredband för företag – allt du behöver veta innan du bestämmer dig

Artikel
EM_alium_01

Bokföring är ett hantverk!

Artikel Med löpande bokföring vet du vad i din verksamhet som är lönsamt och vad som inte är det. Ägare och styrelse kan vara trygga med att inte riskera att bli personligt betalningsansvariga om företaget har...
  • GHP SPECIALTY CARE AB
  • Tel | 031-712 53 00
  • Södra Hamngatan 45, 411 06 Göteborg
EM_marcus-aujalay_02

Markus Aujalay

Sveriges tuffaste matjury är epitetet på juryn i Sveriges Mästerkock. Markus Aujalay är domaren som ger mästerkockarna mardrömmar.

_Skincity-pressbild

Eldsjälen bakom skönhetsimperiet

Professionell hudvård online

EM_mercedes.murat_04

Mercedes Murat

Konstnären som balanserar känslofylld konst med hårt fysiskt arbete.

Arkiv

© 2021, Enterprise Magazine