195058 TF2195058 TF3195058 TF4195058 TF1

Växtbaserade produkter på frammarsch

Trensums Food har funnits under många år och blivit en stor tillverkare av flytande livsmedel. – Vår unika kompetens och framförallt inom det växtbaserade fältet är något vi sticker ut med, säger Jonas Danielsson.

Trensums Food har gamla anor då det startade redan 1948 i en by utanför Karlshamn som heter just Trensum. På den tiden hette det Trensums Musteri och var ett klassiskt musteri som startades av Märta Ljungström och som senare övertogs av henne son. 

På grund av tillväxt flyttades bolaget till Tingsryd 1984, där man förvärvade de gamla bryggerilokalerna.


Vid det här laget hade företaget gått från att vara ett renodlat musteri till att bli ett dryckesföretag och idag är de ett livsmedelsföretag som producerar flytande livsmedel av många olika slag. 

Här framställer de allt från tomatsåser och salsor till växtbaserade drycker som havre- och ärtdrycker, vilket det under de senaste åren varit en enorm tillväxt på. 


        – Vi ligger i framkant när det gäller tillverkningen av dessa produkter och vi har också varit en stor del i utvecklingen av dem, vilket vi är stolta över, säger Jonas Danielsson som är vd på företaget sedan tio år tillbaka.

Företaget har inga egna varumärken utan fungerar som legotillverkare genom att framställa produkter åt andra företag. 


Företagets största kundbas finns i Europa, men de har även fått förfrågningar från länder som USA, Ryssland, Nya Zeeland och Australien. 


        – För tillfället siktar vi in sig oss på Europa då hållbarhetsfrågor blir mer komplicerade, när det gäller att skeppa livsmedel runt hela jordklotet.


Just hållbarhet och miljö är viktiga frågor för företaget. 


       – Hållbarhet är ett hett ämne i hela världen just nu och där kommer de växtbaserade livsmedlen in, vilket företaget satsar hårt på. 


Förpackningar är en annan del av hållbarhetsfrågan som de lägger mycket fokus på. Företaget använder sig av glas- och plastförpackningar samt kartong. 


        – Det debatteras om vilka förpackningar som är mest hållbara och miljövänliga. Vi har flera världsledande kunder som tycker olika i frågan och vi anser att de olika materialen har sina för- och nackdelar. Hållbarhet är en stor fråga på världsmarknaden och vi diskuterar det mycket inom företaget för att öka hållbarheten inom tillverkningen, som att till exempel minska på svinnet.


Det unika för företaget är att de har en otroligt bredd av produkter samtidigt som de erbjuder helhetslösningar.  De erbjuder sina kunder innovativa förslag inom produktutveckling och ibland kan de få en idé från en kund som de sedan utvecklar. 

När de tar fram en produkt börjar de med att stå vid en spis och provsmaka, för att sedan prova att framställa den i fabriken. Därefter ska en kostnadseffektiv och miljövänlig paketering tas fram. 


Fabriken består av fem olika delar och i varje del har de konkurrenter, men Jonas berättar att det finns ingen annan på europanivå som kan erbjuda den bredd som de har. 


Deras största produkter just nu är de växtbaserade dryckerna och totalt har företaget investerat 150 miljoner kronor i utrustning för att framställa dem.


         – Det kommer bli mer i framtiden och de största investeringarna kommer att ske inom den växtbaserade framställningen.

Orsakerna till den stora efterfrågan på de växtbaserade dryckerna är hållbarhetsfrågorna.


         – Just havreprodukter kan framställas på olika sätt, men vi gör det från grunden vilket medför att man bevarar nyttigheterna i fibrerna. 


Totalt har företaget över 2 500 råvaror i sin fabrik och här har alla råvaror hundra procent spårbarhet.

Här är de extremt noga med renlighet, eftersom det aldrig får finnas spår av föregående livsmedel när det är dags för att producera nästa.  


         – Vi är otroligt noga med att diska och hålla rent. Det får inte finnas något som helst spår kvar då det är extremt noga när det handlar om livsmedel och allergier.


Företaget har cirka 200 anställda där de allra flesta arbetar i Tingsryd, men just nu söker de fler operatörer, tekniker, labbpersonal och produktutvecklare som de kan anställa. 


När de anställer ny personal är inte utbildningen det viktigaste, utan de värderar personlighet och viljan att arbeta hos dem högre. Den personal som finns hos företaget idag är Jonas tacksam för. 


         – De är helt fantastiska och företagets stora styrka. Personalen är unik i sitt engagemang och i sin lojalitet gentemot företaget. Jag kallar det för ”Trensumandan”, när personalen månar om företaget som om det vore deras egen kiosk. Vi försöker alltid göra mycket för våra anställda, så att de ska må bra och trivas. 


Läs mer...

2019-10-08 15:00

Hemsida
203051_01

Målmedveten och flexibel konsult

Artikel Med stor kunskap, drivkraft och servicekänsla erbjuder Nils Scheibling sina konsulttjänster till många olika slags kunder. För 1,5 år sedan startade han konsultföretaget Scheibling Consulting AB, där han...
202065_01

Sveriges bästa marknadsplats för IT-konsulter och företag som söker kompetens

Artikel Marknaden i det närmaste skriker efter IT-konsulter och behovet visar inga som helst tecken på att mattas av. Många som är anställda övergår till att driva eget som IT-konsult. Även om det ofta innebär...
  • Trensums Food AB
  • 0477-54000
  • Storgatan 37
    362 30 Tingsryd
naim 4

Superdesignern Naim Josefi

Skapar magi.

_webb_BI1

Caia cosmetics

Skönhet är bra självkänsla och ett vackert leende enligt grundarna av det nya raketvarumärket inom smink: Caia cosmetics. 

__MG_9672

Från förort till finrum

Bröderna Güven driver stans bästa krogar

Arkiv

© 2020, Enterprise Magazine