Dela artikel

Vill bli Sveriges nya kändiskock

Ett framgångsrecept för Emma Östlund är att hon har en konstnärlig ådra och samtidigt vill ha ordning och reda – en kombination som enligt henne själv är ovanlig i restaurang- och cateringvärlden. Dessutom är hon en tävlingsmänniska av rang som älskar uppmärksamhet. Och om hon själv får bestämma kommer Emma Östlund bli vår nästa stora kockkändis.

Det var i köket som allt hände som barn. Det var där en ung Emma Östlund assisterade sin mamma och mormor. Och morfar tog med henne ut i trädgårdslandet där Emma fick lära sig allt om ärtor, bönor och bär.
   – Där föddes min passion för äkta råvaror och den gemenskap som mat ger, berättar Emma när vi träffar henne på Söder där hon i dag driver God mat av Emma.


Inför gymnasievalet kände Emma Östlund att hon ville gå ett praktiskt inriktat program eftersom hon mår bäst av att arbeta med händerna. Efter att ha provat att arbeta med både möbler, finsnickeri och design blev hon frälst efter att ha stekt raggmunk på en golfrestaurang under tio dagar. Hon sökte till en restaurangskola vid Globen och kom in.
   – Från att ha varit bland de sämre i klassen var jag plötsligt bäst. Jag hade tre fantastiskt roliga år på gymnasiet och stack ut redan då för att jag var duktig, säger hon självsäkert.


Dagen efter studenten fick hon jobb på Fredsgatan 12 där hon som ensam tjej bland 17 killar fick smaka på restaurangvärldens hårda hierarki och utföra köksarbete från grunden.
   – Det var en väldigt bra skola eftersom man måste orka med att bara stå och skala potatis för att klara sig i branschen. Vi lagade lyxiga rätter av exklusiva råvaror och jag jobbade med många elitkockar som ville bli bäst. Och det ville jag med.


Via Melkerkoncernen, där Emma Östlund bland annat var med vid starten av Grill, tog hon sig vidare till bland annat en crossover-restaurang i Verbier och Rolfs Kök i Stockholm där hon stannade i fem år innan hon gick ner på halvtid för att kunna starta eget.
   – Under tiden som kock samlade jag på mig visitkort från personer som gillade de jag hade gjort. När jag startade eget ringde jag dem och nästan 80 procent blev sedan mina kunder.


Verksamheten växte snabbt. Emma slutade helt på Rolfs kök och kunde lägga allt fokus på sitt nya företag. Sju år senare ger hon i dag arbete åt flertal personer som tillsammans kan producera lyxig catering till upp till 400 gäster.


Som framgångsrik tjej i en mansdominerad värld har Emma flera gånger fått höra att hon är bra för branschen eftersom hon står upp för sig själv och för det hon gör.
   – Men hade jag gjort misstag i ett tidigt skede hade jag åkt ut. Marginalerna i den här branschen är tyvärr mindre när man är tjej. Visst har det varit tillfällen då jag tagit illa upp, men i dag kan jag dra fördel av att jag är tjej.


Emma Östlund tycker att kockar och restaurangfolk överlag måste bli bättre på är att stötta varandra, för att skapa starka arbetsteam med både tjejer och killar som trivs och utvecklas tillsammans.


Förutom det egna företaget har hon bland annat tävlat i Köksmästarna på Kanal 5, vunnit en mattävling i P3 och varit affischnamn åt Systembolaget. Emma sitter även med i en matpanel för Aftonbladets räkning och som första kvinna har hon gästspelat hos anrika Sturehof i Stockholm.
   – För mig var det verkligen en fjäder i hatten att få möjlighet att gästspela på en sådan proffsig krog. Jag söker hela tiden nya utmaningar både som kock och entreprenör. Och i framtiden tror jag att jag kommer att synas mer i media. Jag gillar att bli igenkänd.


Emma Östlund, vad ser du på bordet i höst?
   – Självklart mycket från skogens skafferi så som kantareller, blåbär och lingon.
Havet bjuder på bra kvalitet av skaldjur och fisk när vattnet blir lite svalare. Så en skaldjursplateau sitter aldrig fel! Allt är lite grövre på hösten jämfört med vårens primörer. Vi har fantastiskt mycket rotfrukter och vilt i Sverige som man kan använda på många olika sätt. En trend är att dra ner lite på köttet och jobba mer med det gröna.


Vad äter du helst en fredagskväll under hösten?
   – Väldigt gärna bra kött eller nystekt fisk till en fräsch raw food-sallad med krispiga rotfrukter och mycket syra. Simpelt och enkelt. Är även en stor konsument av kall ljus lageröl och löjrom året om.

2015-08-26