villa-soludden-vinter-12
3-5 min lästid

Villa Soludden i Värmdö – familjen Arlyckes exklusiva anläggning för bröllop och konferens i skärgården

Från exklusiva bröllop på Villa Soludden i Värmdö till restaurang Kattholmen, tapas på Orangeriet i Gustavsberg och strandvillan Mimosa i Marbella. Familjen Arlycke driver en unik mix av restauranger, café och konferensanläggningar och berättar nu om entreprenörskapet, lärdomarna på vägen och vägen till framgång.

Att driva ett restaurangkoncept är i sig en stor utmaning. Daniel och Caroline Arlycke har valt att ta ännu större steg. I dag driver syskonen, tillsammans med sin far, fyra olika verksamheter i Värmdö och Gustavsberg: Villa Soludden, Kattholmen, Orangeriet Kattholmen. Dessutom har de kvar sin strandvilla Mimosa i Marbella. När vi frågar varför familjen valt att driva flera ställen i stället för att stanna vid ett, förklarar Daniel att allt i slutändan handlar om samma sak: “Det vi älskar att göra, att erbjuda bra och minnesvärd service och skapa koncept”

Familjens resa har format dem som entreprenörer. Caroline minns hur de i början ofta tog på sig väldigt mycket vilket ledde till mycket överarbete. “Under årens gång har vi lärt oss att jobba med de event som vi faktiskt kan leverera fullt ut.” Gästens upplevelse måste alltid stå i centrum, men också att det alltid måste göras på bästa möjliga sätt för både gästen och oss som leverantörer dvs jobba på rätt sätt är “den rätta formeln”. 


Villa Soludden: Konferens- och bröllopsanläggning i Värmdö
Flaggskeppet Villa Soludden har blivit en av skärgårdens mest kända anläggningar. Här hyrs alltid hela villan ut till en enda grupp åt gången. “Du ska känna dig speciell när du kommer hit”, förklarar Daniel. Anläggningen tar idag emot omkring 35 bröllop per år och även konferenser & kick-offer som söker något alldeles speciellt och avskilt i en oslagbar skärgårdsnatur.

Från tio rum har Villa Soludden nu vuxit vidare till sjutton rum, med 34 bäddar och möjlighet till fler. Servicen är helt skräddarsydd efter gästernas önskemål, och miljön kompletteras av spa och bastu. Daniel beskriver platsen som “en oas av möjligheter i skärgården enbart för dig”. Filosofin är tydlig: här ska det kännas som hemma, men på en nivå där allt är genomtänkt.


Kattholmen: Restaurang och brasseri i Gustavsbergs hamn
Vid hamnen i Gustavsberg ligger Kattholmen, inhyst i en byggnad från 1905 som tidigare var elverk för porslinsfabriken. I dag är det en levande mötesplats. “Kattholmen är Värmdös vardagsrum”, säger Caroline. På menyn står klassiska brasseriemåltider som råbiff, röding och skagen, kompletterat med rätter och inspiration från familjens år i Spanien. Restaurangen är också numera känd för sina 30-pluskvällar, den sista lördagen varje månad så förvandlas Kattholmen till en nattklubb med DJs och liveband.

Orangeriet: Tapasbar med charterkänsla i Gustavsberg
Ett stenkast därifrån ligger Orangeriet, en tapasbar som medvetet designats för att kännas som utlandet.Här serveras tapas och smårätter tillsammans med sangria och frozen margaritas, i en miljö med bambubar och bananplantor. Atmosfären är avslappnad och social, en plats för att umgås och skapa minnesvärda kvällar tillsammans med sällskap.


En litet smakprov på Danmark i hamnen: Katten & den lille 

När tillfället gavs så öppnades en bakficka till Orangeriet upp, ett “smörrebrödsställe” som Daniel kallar det. Här serveras skagenröra med handskalade räkor, kallrökt lax, pölse och mycket däremellan. Ett besök som gärna avrundas med en kall Tuborg. Ett numera uppskattat inslag i Gustavbergs hamn. 

Mimosa i Marbella
I Spanien driver familjen fortfarande strandvillan Mimosa, en renoverad villa vid stranden nära Puerto Banús. Villan hyrs ut som beach house for rent. På så sätt knyter de ihop sin historia i Marbella med dagens portfölj i Sverige. 

Drivkraft ork och rätt människor på rätt plats
Att driva fyra verksamheter parallellt kräver uthållighet. “Hemligheten att driva flera ställen är att ha rätt människor på rätt plats fortsätter Caroline medan Daniel snabbt instämmer. Vi har lärt oss att erfarna stjärnor sällan passar i deras modell. I stället tar de in ambitiösa personer utan direkt bakgrund i branschen och lär upp dem från grunden.

Personalens roll är central eftersom verksamheterna kräver flexibilitet. På Villa Soludden och de andra enheterna hoppar alla in där det behövs. För Daniel är det naturligt: “någon måste vara vd, men jag tycker det är ett dammigt namn på våra verksamheter. Här hjälps vi åt tillsammans med det mesta som behöver göras.”

Entreprenörsandan och service som ständig drivkraft
Familjen beskriver sig själva som en ADHD-familj, alltid på väg mot nästa idé. “Man blir rätt trött på grejer rätt så snabbt och vill göra nya spännande grejer. Nu blev grannlokalen visst ledig, då tar vi den”, säger Daniel. Denna lilla rastlöshet har alltid varit en motor för syskonen, men också ett ökat risktagande. När de satsade på Villa Soludden så satsade de verkligen allt. “Vi hade ju satsat allt på detta drömläge, vi sålde våra verksamheter i Spanien för att satsa allt på Villa Soludden”, säger Daniel med ett leende.

Erfarenheten av finanskriser, energikriser och pandemin har format dem. Det har tvingat dem att slita hårt men också gjort att de utvecklat en förmåga att snabbt kunna anpassa sig. Caroline sammanfattar med en enkel insikt: “Man har verkligen fått lära sig att ta tag i saker och tänka om under de senaste åren.”


En helhet byggd på upplevelser
Med Villa Soludden som exklusiv konferens- och bröllopsanläggning med boende i Värmdö, tre olika restauranger i Gustavsbergs hamn – Kattholmen, Orangeriet och cafékonceptet Katten och den lille samt strandvilla Mimosa, har familjen Arlycke skapat en portfölj som spänner från skärgårdens restauranger och konferensanläggningar till semesterboende i Spanien. Varje enhet har sin tydliga karaktär: från bröllop och konferenser till tapas, brasseriemat, smörrebröd och strandnära boende vid havet.

Det som förenar verksamheterna är inte menyerna eller lokalerna utan en stark känsla för service, entreprenörskap, nyfikenhet och närhet till havet/vattnet. När Daniel ser tillbaka på resan summerar han med orden: “Det är ju inte alltid bara en dans på rosor, men det är vår livsstil och vi älskar branschen på alla sätt samtidigt som man ibland undrar varför man håller på med det man gör”


2025-10-28
Dela artikel
banner image

Sponsrade artiklar

Artiklar publicerade på webbplatsen som inte är märkta redaktionellt är betalda samarbeten.

Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Enterprise Magazine använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.