Som Ica-handlare i Norrtälje ville Tobias Larsson kunna erbjuda sina kunder vintips till vad de köpt från delikatessdisken. Han utvecklade sina vinkunskaper och utbildade sig till sommelier. Det tände en lust att hitta en kul utmaning utöver att driva butiken.
- Jag hade haft en dröm om en restaurang, men det började med en Facebook-grupp, berättar Tobias Larsson. Tillsammans med Fredrik från Brixwine, som jag kände från en av mina vinimportörer, startade vi gruppen Wine & Dine Norrtälje som snabbt fick 4000 medlemmar.
I början hyrde de in sig på andra restauranger och tog över meny och vinlista för en kväll. Men snart växte ambitionen till att hitta något mer permanent. När erbjudandet om lokalen i Soltornet i Norrtälje hamn kom fattades beslutet snabbt.

- Efter att ha funderat över en helg sade jag; vi kör! Allt gick fort, vi öppnade sommaren 2022 som kafé och invigde restaurangen i september, säger Tobias som är ägare och driver restaurangen tillsammans med sin fru Sandra.
Visionen var att ha en vinlista av rang och en levande meny. Allt skulle vara av hög kvalitet och gjort från hjärtat, gärna från någon av de producenter som Tobias träffat under sina resor.
Just så har det också blivit. Wine & Dine Norrtälje har en imponerande vinlista med 500-600 viner och även ett stort och varierande utbud av vin på glas. Vinlistan är dessutom godkänd av White star, en internationell guide för vinälskare, och har fått den prestigefyllda utmärkelsen White Star Venue.

Välkomnande atmosfär
Även maten är omsorgsfullt utvald. En rätt byts var fjortonde dag och temat är i grunden medelhavsinspirerat, med influenser från övriga världen.
- De flesta rätterna är mellanrätter. Min tanke är att man ska ta in flera och dela och smaka av allt. Man kan till exempel beställa in chark, ost, burrata, tartar och kycklinglevermousse som man skickar runt och plockar av. Och till det dricker man ett fantastiskt vin från kanske Italien eller Frankrike, förklarar Tobias entusiastiskt och målar upp en så lockande måltidsupplevelse att ingen kan missa hans glödande intresse för mat och vin.

Den största utmaningen har varit att hitta rätt personal med samma engagemang, men nu är även den biten på plats i den vackra lokalen med glasfasad och högt i tak. All inredning har ritats av Tobias själv.
- Man ska känna sig välkommen här, som att vara hemma. Vi vill ge våra gäster mat och vin av högsta klass, men också en härlig atmosfär och det där lilla extra, säger Tobias och berättar om countryband från USA, vinfestival och den nya satsningen att även servera lunch.
Drömmen blev verklighet och målet framåt är tydligt.
- Att sätta Norrtälje på mat- & vinkartan, slår Tobias fast med övertygelse.