194068 PF2194068 PF1194068 PF3194068 PF4194068 PF5

Yoga gör dig rörelserik

På Bankgatan i hjärtat av Umeå ligger PRANA Friskvård. Ett litet och personligt friskvårdsföretag som ser till hela människan och gör alla rika på rörelse.

Prana är ett ord på sanskrit som används inom yogafilosofin och som betyder livskraft. Prana är den energi som finns inuti oss och runt omkring oss. PRANA Friskvård startades 2003 och drivs av Frank Granström. 


PRANA Friskvård baserar en del av sin verksamhet på Iyengar yoga, en internationell yogaform med krav på utbildning och fortbildning av lärarna. Åsa Gustafson arbetar deltid på PRANA Friskvård som Iyengar yogalärare.

       – Jag arbetar dessutom som lärare i sociologi på Umeå Universitet, säger Åsa. Iyengaryoga är en yogaform som växer sig allt starkare även här i Sverige. Det är en fysisk yoga som ger ökad rörlighet, styrka och mental stabilitet. Man blir lite gladare också! 


Inom Iyengaryogan arbetar man med hjälpmedel i form av bland annat bolster, klossar, filtar, stolar och yogaband. Detta betyder att man inte själv behöver ha specifika fysiska förutsättningar för att klara av positionerna utan med olika hjälpmedel kan fler delta med samma effekt. Övningarna anpassas delvis utifrån varje person med hänsyn till individuella förutsättningar. 

       – Positionerna har också en viss ordning beroende på vilket syfte jag har med övningen. Vi övar både styrka och rörelse på vår yoga, säger Åsa. Det är väldigt viktigt för alla idag. 


Den andra delen av verksamheten bygger på tusenåriga läror inom traditionell kinesisk medicin. Frank är utbildad i TCM (Traditional Chinese Medicine) och TuiNa massage (en kombination av massage och akupressur med händer, fingrar och knogar) vid TCM Institute i Umeå. Han har vidareutbildat sig hos Akupunkturakademin i Stockholm, en treårig distansutbildning där även en kortare praktik i Kina ingick.

        – Jag arbetar med kinesisk akupunktur, massage och örtmedicin här på PRANA Friskvård, säger Frank, samt instruerar yoga för herrar. 


        – När man väver samman dessa tusenåriga traditionella läror som yoga och akupunktur med dagens kunskap och forskning om hur människor lever och mår idag får man fantastiska redskap att arbeta med. Vad gäller akupunktur finns det exempelvis möjligheter att ta hand om kroniska åkommor. 


Varje akupunkturbehandling börjar med att Frank sätter en diagnos. Utifrån den diagnosen bearbetar han specifika punkter för att sätta kroppens energisystem i balans. 

         – Det gäller även att se på helheten, utifrån individens livsstil kanske fler förändringar behöver göras för att uppnå resultat. 


Både Frank och Åsa har varma och engagerade personligheter. De har stor kunskap om sina deltagare och lär sig både deltagarnas namn och historik med diverse skadeproblematik. Atmosfären är tillåtande och Åsa ler när hon förkunnar att det kanske inte är så väldigt ”hippa” yogaklasser. 

        – Herryogagruppen är väl ändå lite ohipp, skrattar Åsa och sneglar på Frank. Det är väldigt prestigelöst här. Vi känner våra kunder, de är alla kändisar här.  

Läs mer...

2019-07-04 14:00

Hemsida
201052 NE1

Naturliga skönhetsbehandlingar

Artikel På Norbergs Estetik i Helsingborg utför Josefin Norberg behandlingar med stor noggrannhet och kunskap. Hon är både legitimerad sjuksköterska och certifierad injektionssköterska.
195099 MCC2

Moto Krossa Cancer

Artikel När Dennis mamma gick bort i cancer bestämde han sig för att han ville bidra till forskningen. I början av 2019 startade Dennis Johansson teamet Moto Krossa Cancer som samlar in och skänker pengar till...
  • PRANA Friskvård AB
  • 070-2502614 / 073-0770999
  • Bankgatan 10 B
    903 25 Umeå
_webb_BI1

Caia cosmetics

Skönhet är bra självkänsla och ett vackert leende enligt grundarna av det nya raketvarumärket inom smink: Caia cosmetics. 

6

Löwengrip

Från bloggare till influencer och superentreprenör. En 14 år lång resa som fostrat en kvinnlig entreprenör med en enormt stark förankran i samtid och samverkan. Nu med det nya varumärket Löwengrip.

__ProgrammeraMera2016KarinNygards2

Digitalisera skolan

Karin Nygårds sprider digital kunskap i skolans värld

Arkiv

© 2020, Enterprise Magazine