205062_2205062_5205062_1205062_3205062_4

Yrkesförberedande vid Skärgårdsgymnasiet

Skärgårdsgymnasiet är en fristående gymnasieskola som numera finns både i både Norrtälje och Åkersberga. Profilen är yrkesförberedande program.

Skärgårdsgymnasiet är en fristående gymnasieskola som numera finns både i både Norrtälje och Åkersberga. Profilen är yrkesförberedande program.


Skärgårdsgymnasiet har funnits i Åkersberga sedan 2007. Numera ingår Norrtälje Teknikgymnasium i skolverksamheten, nu under nya namnet Skärgårdsgymnasiet i Norrtälje. Bakom båda skolorna står Au Claves AB.


  – Det som gör oss unika är att vi har ändamålsenliga lokaler för varje typ av utbildning. De skall vara så lika yrkeslivet som möjligt, menar rektor Anders Lundin.

  – Vi har bland annat en riktig frisersalong för frisöreleverna, restauranglokaler för de som utbildar sig till restaurangpersonal, konditori och bageri för bagerieleverna. Vi har öppet för alla som vill komma och äta, köpa bakverk eller komma och klippa eller styla sig, vilket gör att eleverna får träna på realistiska situationer. Och det finns inte så många yrkesskolor som har en riktig restaurang i huset, menar Anders Lundin.


Ämnesövergripande teori och praktik

 – Vi är en skola som finns till för de som vill läsa ett yrkesförberedande program. Många av de som läser här har varit ”skoltrötta”, och behöver extra hjälp och stöd. De skall inte uppleva att de kommer till en traditionell skola utan till mer vanliga miljöer, liknande de som de kan träffa på ute i arbetslivet. Här jobbar vi mycket med ämnesövergripande teori och praktik, påpekar Victoria Lagh, skolchef.

  Målet är att alla elever skall ha fått erbjudande om jobb efter avslutade studier.

  – Det som eleverna sysslar med här skall spegla verkligheten så långt det är möjligt. De skall bli rätt tränade inför arbetslivet, menar Victoria Lagh.


Lärarledda lektioner

Vid skolan i Åkersberga läser 460 elever och vid skolan i Norrtälje 160 stycken. Klasserna är små med lärarledda lektioner. Vid sidan om detta har skolan ett elevhälsoteam med bland annat kuratorer och specialpedagoger.

  – Vi kan alltid plocka ihop ett paket med ämnen som passar varje individ för att han eller hon skall kunna klara sig bra ute i arbetslivet, menar Anders.

  Andra extrabonus för de som väljer Skärgårdsgymnasiet är datorer, busskort till de allmänna busslinjerna och möjlighet att åka gratis i skolans egna bussar som hämtar upp till och från skolorna vissa tidpunkter varje dag. Dessutom får eleverna gratis kaffe, en enkel men mycket bra sak för att främja gemensam fika, då ofta många idéer kläcks när man diskuterar saker ihop.


Utvecklat ny app för apl

Så har skolan utvecklat en ny app för apl; arbetsplatsförlagt lärande. Appen http://toolify.se/ är ett verktyg att få bättre kvalitet i utbildningen. Eleverna kan ha en daglig återkoppling om vad han eller hon gör och var han befinner sig i utbildningen. Detta höjer kvaliteten på utbildningen.

  – Idag väljer 75 procent av alla elever studieförberedande utbildningar. För de som istället väljer yrkesförberedande utbildningar, ser arbetsmarknaden mycket god ut. Det råder brist på hantverkare och möjligheten att få jobb direkt efter avslutade studier bedömer vi som mycket god, avslutar Anders Lundin. 


Fakta

Utbildningar Skärgårdsgymnasiet

Bygg- och Anläggningsprogrammet

Fordon- och Transportprogrammet

Hantverksprogrammet

Handelsprogrammet

El- och Energiprogrammet

Naturbruksprogrammet

Restaurang- och Livsmedelsprogrammet

VVS- och Fastighetsprogrammet

Yrkesintroduktion


Video om Skärgårdsgymnasiet

https://youtu.be/0YorzsrsPe8 

Läs mer...

2020-11-03

Info om öppet hus
EM_fobab_01

Snickare och entreprenör med bred kunskap

Artikel Med stor flexibilitet utför Fobab alltifrån små till större uppdrag åt många företagskunder i Stockholm. Alla uppdrag utförs med stort engagemang och för dem är ingenting omöjligt.
EM_hundarnas hus_03

Hunddagis i trygg miljö

Artikel På Hundarnas Hus får hundarna vistas i en lugn miljö, samtidigt som de tas om hand av personal med mycket kunskap. Här finns förutom hunddagiset även en butik med foder och tillbehör, hundtrimning och...
 • Skärgårdsgymnasiet
 • Åkersberga:

  Näsvägen 15, 184 40 Åkersberga

  Tel: vxl 08-540 646 12

  Norrtälje:

  Sommargatan 11, 761 50 Norrtälje

  Tel: vxl 0176-188 11
EM_peter-svensson_05

Peter Svenson fotograferar världens kändisar

Fotografen och regissören Peter Svenson har en lång meritlista och är ett sant bevis på att om man tror på sig själv och sina drömmar kan man nå hur långt som helst.

_webb_BI1

Caia cosmetics

Skönhet är bra självkänsla och ett vackert leende enligt grundarna av det nya raketvarumärket inom smink: Caia cosmetics.

EM_marcus-aujalay_02

Markus Aujalay

Sveriges tuffaste matjury är epitetet på juryn i Sveriges Mästerkock. Markus Aujalay är domaren som ger mästerkockarna mardrömmar.

Arkiv

© 2021, Enterprise Magazine