Markus Aujalay
Sveriges tuffaste matjury är epitetet på juryn i Sveriges Mästerkock. Markus Aujalay är domaren som ger mästerkockarna mardrömmar.
– Det är viktigt att ungdomen väljer ett yrkesområde utifrån intresse. Här får man helt enkelt en chans att prova på och skaffa sig praktiska erfarenheter av ett arbete, berättar Peder Appelfeldt som är gruppchef för yrkesträningen.
Tasavas verksamhet för yrkesträning vänder sig till ungdomar med särskilda svårigheter att ta sig ut i samhället. Ungdomarna är mellan 16 och 25 år, och när de först söker sig till yrkesträningen görs en noggrann genomgång av deras mål och önskningar.
– Det första steget är att kartlägga ungdomens förutsättningar, vi ser över vad personen själv vill uppnå med sin yrkesträning och reder ut vad vi kan göra för att ro målen i land. Först därefter går vi ut och hittar en lämplig praktikplats, säger Peder Appelfeldt.
Till en början vistas eleven enbart i Tasavas lokaler för att få möjlighet till social träning i mötet med andra elever och lärare. Här är Tasavas tanke att skapa trygghet och de rätta förutsättningarna för att kunna ta steget ut i yrkeslivet.
– Det är otroligt viktigt att vi ser varje elev utifrån dennes unika förmågor och sätter rimliga mål. Sedan har vi kapaciteten att skräddarsy ett program som passar, och det kan innehålla allt från familjeterapi till social träning.
Just det individuella fokuset genomsyrar hela verksamheten. Allt arbete som görs på Tasava sker med stor anpassning till varje individ och i samband med yrkesträningen arbetar man ofta med så kallad ART-träning. Den går ut på att plocka fram positiva sociala beteenden och lära sig hantera aggressioner på ett konstruktivt sätt.
– Vi utgår från ett lösningsfokuserat tankesätt där vi gör mer av det som fungerar i stället för att fastna i olösliga problem!
Sponsrade artiklar
Artiklar publicerade på webbplatsen som inte är märkta redaktionellt är betalda samarbeten.