IMG_7458

Från råbiff till stjärnögon hos Nyko Kitchen – Panos Zois skapar matupplevelser på Östermalm

Enterprise magazine beger sig en solig fredag mot Östermalm. Solen lyser genom stora fönster i hörnet Nybrogatan–Kommendörsgatan och kastar sitt ljus över uteserveringen där glas klirrar och gäster i vår vackra stadsmiljö slår sig ner för en välsmakande lunch. Inne i restaurangen möter vi Panos Zois, där han för ett ögonblick minns hur han en gång stod bakom baren på Café Opera — nattliga strålkastare, mingel, pulsen. “Det var en rolig bransch – men även hårt jobb”, säger han med ett leende.

Från tandvård till mat och möten

Som student jobbade Panos extra inom olika nattklubbar, Ulriksdals Värdshus och baren på Café Opera blev en perfekt skola inom service och människomöten. Men ambitionerna var annat än nattlivets scener: 1992 påbörjade han studier till tandtekniker med en kompis, drömmen om att tillsammans starta en klinik som skulle sticka ut i Stockholm var spikad. Ändå växte längtan efter service och design fram starkare än estetik och fasader: han hoppade av utbildningen och satsade istället på att skapa något där människor ville vara, länge. 


Första stoppet blev Muggen och Muggens kök på Södermalm, sen caféet Crème på Nybrogatan, och vidare till konceptet Mocco, med kristallkronor och ett eget bageri – kvalité har alltid varit avgörande. 2017 tog Panos och Hanna klivet in i det som idag är NyKo Kitchen – i samma lokal där företaget huserat i över 20 år. Idén är densamma: noggrannhet i varje detalj, i kök till inredning - för att bygga upp känslan för både gäst och personal.


NyKo Kitchen – kvarterskrog med klass och puls

På NyKo Kitchen möter du en modern kvarters‑bistro mitt på Östermalm, där populära klassiker som råbiff och tryffelpasta får konkurrens av nya rätter som veckans special. Restaurangen erbjuder lunch, middag, brunch – och uteservering som har sol från morgon till kväll under sommarens gågata på Nybrogatan. 


“Vi har en stor uteservering med bästa läget på Östermalm, sol från nio på morgonen tills solen går ner.” 


Hanna ansvarar för menyer, råvaror och större sällskap, och tillsammans har paret byggt en verksamhet där teamkänslan och kundupplevelsen står i centrum. Involverad personal har blivit en hörnsten, ett team som stannar kvar, växer med verksamheten, och visar gästen att de är del av storyn.



Utmaningar som utvecklar

Det har inte alltid varit en dans på rosor. Att driva ett restaurang‑ & bistrokoncept i Stockholms innerstad innebär höga krav, att hitta rätt lokal, stå pall för förändrade kundbeteenden samt att hålla kvalitet när konkurrensen är skarp. 


“Man måste leverera både service och kvalité om man ska lyckas i denna bransch”, säger Panos. 


Allt ifrån höga hyror, råvaror som ökar i pris, en utmanande pandemi och att skapa ett varumärke som sticker ut har tvingat honom och hans team att ständigt utvecklas – varje misstag har varit en läxa, varje sen kväll är ett bevis på att det krävs passion. Men lärdomen är tydlig: involvera teamet, var lyhörd för vad gästen vill ha, och skapa en plats där människor vill återvända.


Triss i verksamheter

Även om engagemanget i Nyko Kitchen tar mest av Panos tid så har han idag engagemang i ytterligare två verksamheter - populära Gretes Korvbar på Strandvägen och Slaktbaren visar på bredden: olika tappningar men samma öga för detaljer och kvalitet.


“Vi vill skapa kök och mötesplatser där historier skapas, inte bara servera mat och dryck. Nyko kräver så klart mycket resurser för att den ska fortsätta vara ett nav för stockholmare, resenärer och matälskare.”


Låt framtiden få smaka på minnen

När du slår dig ner vid ett bord på NyKo Kitchen, blickar ut över uteserveringen och känner pulsen av stadens sommarvärme, då är det inte bara en måltid du får. Du får en bit av Panos och Hannas resa: från nattklubbens bar till kvarterskrogens hjärta; från tandteknikerdröm till mat­ och mötesplats. Engagemang och värme har satt tonen, och framtiden smakar minst lika lockande. Framåt handlar det om att fortsätta leverera, växa, och inspirera. För i köket – och i livet – börjar allt med service, passion och handen som serverar med stolthet.


Intervju och text: Stefan Savic Nilsson

2025-10-30
Dela artikel
banner image

Sponsrade artiklar

Artiklar publicerade på webbplatsen som inte är märkta redaktionellt är betalda samarbeten.

Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Enterprise Magazine använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.