maria1
maria2
maria3
maria1
maria2
maria3

Monstertofsen hänger kvar

Maria Montazami är en folkkär deltagare i Svenska Hollywoodfruar som har blivit otroligt populär tack vare sin varma personlighet och sköna humor. Tillsammans med döttrarna Sara och Hanna är hon nu högst aktuell med lanseringen av deras gemensamma klädmärke. Det kommer bland annat att bjudas på långa, stilrena klänningar i neutrala färgtoner. Maria arbetar dessutom fortfarande med homestyling och hyllar just nu femtio nyanser av grått, samtidigt som de välkända tofsarna förstås hänger kvar i kulisserna.

Förutom att Maria Montazami, 49, kommer att medverka i kommande avsnitt av Svenska Hollywoodfruar har hon mycket annat att stå i vid sidan av inspelningarna. Den ljushåriga svenskan med blå ögon och ljusmålade läppar har minst sagt många järn i elden. Hon är hemmafru, entreprenör, författare, designer, bloggare och inredare, men det förstnämnda är fortfarande hennes högsta prioritet enligt egen utsago.


– Ordet hemmafru kanske har en dålig klang, men i mina ögon har det en fantasisk klang. Jag tar hand om familjen, lagar mat, tvättar, lunchar med kompisar och går till gymmet. Familjen ger mig energi och gör att jag kan gå och lägga mig glad, utan några bekymmer, och sedan vakna precis likadant. It’s great! 


Maria och hennes make Kamran Montazami har alltid haft en önskan om att själva ta hand om barnen.


– Som småbarnsmamma hade jag aldrig haft tid för ett nio till fem jobb. Efter en lång arbetsdag hade jag antagligen kommit hem trött och sur, utan att orka laga mat. Det hade inte gått ihop mina och Kamrans drömmar och visioner för familjen. Man kan inte föda barn och sedan glömma bort dem.


Hollywoodfrun förklarar att deras barn aldrig fick gå och lägga sig hungriga som små. Inte för att någon annan låter det ske heller, men hennes poäng är att det emellanåt kan kännas övermäktigt att vara småbarnsförälder. Tiden räcker inte alltid till. Nu är däremot parets barn redan stora. Sara är 24, Hanna 21, Nicholas 16 och Emma 18 år. Emma fyllde år i februari och bjöd hem närmare 80 gäster till födelsedagsfesten. 


– Man måste ha fyllt 21 år för att få dricka alkohol i USA, så det var inte tillåtet. Jag hyrde en bouncer, vakt, för att hålla koll på ungdomarna. Det måste man göra här. Emma dricker faktiskt inte, men hennes kompisar gör det och hon kan ju inte ta ansvar för dem.


Maria hyrde en stor Taco Truck till festen som ställdes ute i trädgården. Det var jättetrevligt enligt fyrbarnsmamman som minns hur det kändes när hon själv blev myndig.


– Jag tyckte att livet var fantastiskt och lurades hit och dit. Herregud, men jag lärde mig snart åt vilket håll jag ville styra mitt liv. Det där är olika för alla människor, men förr eller senare tror jag att de flesta hittar sina drömmar och hopp. Jag vill att mina barn ska tro på sig själva, följa sina drömmar och arbeta hårt. De är på ganska god väg dit. De är duktiga i skolan, sköter sig bra och kan hålla en artig konversation med folk.


Har de fått med sig det hemifrån?


– Självklart, det är vad jag alltid har sagt. Tänk dig själv att komma hem från skolan och ha en mamma där som väntar. Inte alltid givetvis, för ibland är jag ute och handlar och har det jättekul själv, men jag är nog hemma hälften av tiden nu när barnen är äldre. En annan sak som har underlättat mitt föräldraskap är att vi har starka familjeband.   


Deltagande i Svenska Hollywoodfruar har känts spännande och Marias familj har stöttat henne igenom hela projektet.  


– Det har varit sååå kul och jag har lärt mig såååå mycket, samt blivit en bättre människa. Jag har nog inspirerat en och annan person också och tycker att mitt uppförande har varit ganska professionellt, mina tankar och syner. Åsikter menar jag, inte syner, det där är svengelska, skrattar hon.

För stunden förbereder hon lanseringen av hennes och döttrarna Sara och Hannas gemensamma klädmärke. Förberedelsearbetet är tidskrävande och innebär mycket hårt slit, speciellt då det sker parallellt med inspelningen av tv-serien. Lanseringen är planerad till maj, men ännu är inget spikat.


– Det är en helt ny värld för oss, som vi inte är vana vid. Vi har skaffat tyger och hittat en lokal fabrik som kommer att sy plaggen. Just nu ligger tygerna faktiskt här hemma på köksbordet för att så småningom skickas iväg till England där mönstren ritas. Sedan syr Malin Hedlund upp plaggen och skickar tillbaka dem till Kalifornien.


Hon är en svensk designer från Helsingborg som sedan tidigare har sytt långa sommarklänningar åt Maria. Skapartrion har tagit fram två outfits var och den svåraste utmaningen var att välja rätt tyg, men de var slutligen slående överens om att presentera en enkel design och neutrala färger. De riktar sig i första hand till marknaden i Sverige.


– Sommaren är ganska kort i Sverige, så vi kommer att behöva anpassa klädstil och material efter årstiderna. Vi har valt att tillverka kläder som är enkla att ta på sig, men som direkt får dig att se fantastisk ut. Först säljs plaggen på nätet och sedan kommer vi eventuellt att samarbeta med ett par butiker i Sverige. Nu kör vi ju redan med min underbart vackra servis. Jag är även glad för mina två böcker, och alla mina goda och prisvärda viner som också säljs i Sverige.


Produktionen av den egna väskkollektionen har hon däremot avslutat efter fem års samarbete med en italiensk tillverkare.


– Det blev för mycket och jag tappade kontrollen. Väskorna var jättefina och kvalitativa, men jag hade behövt vara mer involverad i produktionen. Vi avslutade samarbetet i god tro och tackade för oss. Nu är det tyvärr bara ett minne blott. Väskorna var även ganska dyra, så alla hade inte råd att köpa dem. Du vet...jag är inte en sådan människa som gamar åt sig och säljer dyrt. Det är inte min stil helt enkelt.


Maria får frågan om hon betraktar sig själv som designer.


– Jag vet inte, men jag är duktig på att veta vad jag har tackat ja eller nej till. Jag skulle kunna spruta ut telefonskal och en massa plastiga saker bara för att sälja, men väljer att hålla mig till bastantare saker sin kläderna. De kommer att vara Made in California. Which is so cool.


Trion kommer själva att packa ner kläderna och skicka iväg dem till kunden. Ett koncept som Maria beskriver som både personligt och exklusivt.


– När Malin var här under fyra dagar satt vi runt köksbordet och sydde, provade samt justerade. Vi har gjort vårt bästa för att få ihop de första plaggen och jag tror att det kommer att bli jättebra. Jag hoppas det i alla fall, säger Maria försiktigt, som äntligen kan kalla sin verksamhet för ett familjeföretag.

– Mmhmm, så är det. Sara och Hanna har egna åsikter och vill ha det in a certain way, vilket är jättekul. Det är bra att lyssna på dagens ungdomar och mina döttrar sätter verkligen en ung flärd på den här kollektionen.


Äldsta dottern Sara har studerat marknadsföring och kommunikation på universitetet, och Hanna affärsekonomi.


– De är jätteduktiga. Sara ska snart flytta till Los Angeles då hon har sagt upp sin lägenhet på Newport Beach. Vi alla har stora förändringar i våra liv just nu, vilket är ganska skrämmande, säger Maria.


Yngste dottern Emma ska börja läsa till veterinär på universitetet i Arizona och sedan är det bara 16-åriga sonen Nicholas kvar som har ett år kvar till college.


– Han ska bli läkare av något slag. Han är fortfarande osäker inom vilken inriktning, men något fantasiskt blir han väl. Det tycker jag är helt okej. Snart får vi dessutom hit en praoelev. Det är min systers dotter Emilia som kommer att bo här under en månad för att lära sig lite mer om det här livet. Det ska bli sååå kul.

Marias make Kamran är född i Iran, men  skickades iväg för att studera i England år 1976 av sina föräldrar. Därifrån flyttade han direkt till USA och har nu blivit helt amerikaniserad enligt hustrun. Kamran har aldrig återvänt till Iran sedan han lämnade och Maria har aldrig varit där.


– Hans mamma kommer hit ganska ofta i stället och Kamrans syster bor i Santa Monica. Hon är lyckligt gift och har två barn med en persisk man, så vi ses ofta.


I de nya avsnitten av Svenska Hollywoodfruar kommer tittarna att få träffa Kamrans dotter Leyla från hans tidigare äktenskap, vilket Maria ser fram emot. 

– Det ska bli kul. Leyla har precis fyllt 30 år, which is so crazy. Kamrans mor är läkare och otroligt välutbildad, samt världsvan. Vi är artiga mot varandra, även om hon ibland tycker att jag bör salta maten mer, men sådana incidenter flinar man mest åt senare.


Svärmodern har aldrig uttalat sig illa om varken henne eller Sverige, även om hon enligt Maria säkerligen var aningen chockerad när paret blev tillsammans år 1987.
  – Nu är hon jätteglad för oss, och vi har hunnit vara gifta i närmare 24 år. Hemligheten är att vi accepterar att vi tänker olika. Jag brukar säga: ”Kamran, du är man och jag är kvinna. Du tänker så och jag tänker annorlunda och därför finns det ingen anledning för mig att bråka med dig."


Paret hetsar med andra ord aldrig upp sig när de tänker olika, för ingen har egentligen rätt eller fel, de tänker bara olika helt enkelt, förklarar Maria.  


– När man har barn och vill deras bästa svetsar det ihop familjen också. Jag tycker att man ska vara tacksam för det man har och förstå att man inte är perfekt. Jag har sagt till Kamran att jag aldrig skulle byta ut honom. No matter what. Han är den enda för mig. Fast jag tycker att han är jobbig när han gör si eller så, skrattar hon och erkänner att även hon gör saker som i sin tur irriterar honom.
– Men that’s me. Det är knappast roligare någon annanstans, utan kan tvärtom bli sämre.


I år var Maria sjuk på Alla Hjärtans dag, men det bjöds ändå på lite romantik nästa dag. 
  – Vi åt Alaskan king crab legs och drack champagne och vin. På kvällen åt vi efterrätt och drack te, men vi var hemma. Jaaaa, just det … Kamran ville ju överraska mig, sweep me off my feet så att säga och frågade vad jag önskade mig.

Hon bestämde sig däremot för att låta honom bestämma och planera kvällen. Kamran bokade då bord på en fin restaurang, men aningen sent på kvällen. "Skojar du, aldrig att vi sätter oss ner i en restaurang för att äta mat klockan kvart i elva på natten. Glöm det.", sade Maria. Men hon uppskattar att han verkligen försökte och berättar att paret fick ett minne för livet. En annan sak som har stärkt deras relation är att de fattar viktiga beslut tillsammans, något som Maria har lärt sig genom den "hårda vägen".   


– När barnen var små försökte jag skapa djungelkänsla hemma och ställde in en jättestor trägiraff i köket. Den var verkligen gigantisk och kostade skjortan, men när Kamran såg den blev han sur och bad mig returnera den. Det var jättepinsamt att gå tillbaka till affären med den jättestora giraffen. Nu kollar jag alltid med honom innan jag gör stora förändringar i hemmet. 

Det är något som familjen fick göra extra mycket för två år sedan när deras lyxvilla renoverades under nio månader. Maria förklarar att det var ett otroligt krävande men givande projekt som lönade sig i slutändan.     


– Aldrig aldrig igen. Det är nästan omöjligt att sätta upp mål när man renoverar. Arbetarna var så glada under de första månaderna, men så fort delar började gå sönder och skulle beställas på nytt plockade de upp andra jobb och då rann allt ut i sanden. Efter det gick något annat sönder och så var det hela tiden. Det är mycket som ska kollas och grejas under en renovering, men nu är det i alla fall jättefint hemma hos oss.


Hon har alltid älskat inredning och hjälper Kamran, som är mäklare, med homestyling när han säljer sina objekt.


– Jag tjänar en liten hacka på det, vilket är kul. Nu kör jag bara med grått. Fifty Shades of Grey är det bästa ordet som finns. Grått grått grått är sååååå inne just nu och passar till allt eftersom det är stilrent. Vi har mycket grått och turkost hemma.


Maria har gett bort sina gamla möbler och prydnadssaker, men har ett rum kvar med den gamla stilen. Där har hon bara bytt ut de bärnstensfärgade lampskärmarna mot ljusbeiga i stället.

– Det rummet vill jag nog aldrig ändra på. Jag har fortfarande kvar en meter lång tofs där, och det finns fler tofsar utspridda lite här och var i huset. Stilen förändras ungefär var femtonde år, så det gäller att hoppa på tåget direkt när skiftet sker.


Men man måste inte byta ut allt, utan ibland räcker det med att byta ut kuddar och lampskärmar. Oavsett om du har en stor eller liten kassa är det med andra ord möjligt att förnya sitt hem. Maria tipsar om är att renovera lite i taget, och svarar sedan på frågan vilken inredningsstil hon avskyr.  


– Det är ju taskigt att säga, ler hon. Det finns däremot något som jag vet att svenskarna håller med mig om. Jag gillar inte heltäckningsmattor i badrum, vilket är ganska vanligt här i USA. Jag föredrar öppna ytor med hårdare golv och en badrumsmatta. 

Förutom att pyssla i hemmet ser Maria Montazami fram emot att fira påsk med familjen. 


– Det brukar oftast gå ihop med det iranska nyåret, så vi firar båda sakerna. Det är väldigt kul. Vi brukar njuta av en fin påskbrunch på antingen Ritz Carlton eller The Montage i Laguna Beach. De har jättefina korgar av is och ett stort hav av skaldjur. Lyx, lyx, lyx är det, jätteflott och fint. 


Även andra festligheter väntar under år 2015, som hennes födelsedag. Det här året fyller den populära hemmafrun jämnt och hon längtar redan nu till festen. Dagen kommer att firas med pompa och ståt ute i trädgården, precis som när hon fyllde 40 år.


– Jag är fortfarande 49 år så skriv inte 50 år ännu, skrattar hon. Det är jättekul att fylla jämt. Man känner sig riktigt riktigt gammal, over the hill. Bara för någon minut förstås för man är ju ändå samma person som förut. Åldern märks mest på gymmet. Kroppen förändras med åren och man tänker: ”Vad fasiken är det här för nåt?”. Det spelar ingen roll vad man gör, så läggs det ändå på lite extra kilon. Det kan vara lite lätt irriterande ibland.


Men man blir även visare med åren och det absolut viktigaste som Maria har lärt sig på sistone är att aldrig döma någon efter det yttre.  


– Det finns ett hjärta i varje människa och många känner sig ensamma. Jag tittar alla mina fans i ögonen och ger dem en stor kram. Ibland fälls det en liten tår också. Jag har lärt mig att aldrig vara elak mot någon annan eller skratta åt dem. Undervärdera aldrig någon annan människa för du vet aldrig vad de har behövt genomleva. 


Att hon har blivit folkkär tar hon med en nypa salt och hon förklarar att långt ifrån alla gillar henne. Under de senaste två åren har hon ändå hunnit träffa många fans och vissa reser långväga för att få en pratstund med tv-stjärnan. Senare i år kommer ännu fler gäster att välkomnas. Maria berättar nämligen att en svensk kändiskille i november kommer att lansera ett resekoncept där personliga möten med kändisar arrangeras, vilket även kommer att involvera henne.


– Gruppresorna kommer att avslutas med ett cocktailparty i min trädgård. Det ska bli jättekul. Mat och servitörer fixas så att vi bara kan mingla och umgås. Få se hur det går, folk kanske inte alls tycker att det är kul, men det är nästan omöjligt att komma hem till mig och ha tråkigt, ler hon.


Den populära hemmafrun brukar få mängder av brev från alla världens håll och kanter. Hon skickar ofta personliga hälsningar till studenter, födelsedagsbarn, sjuklingar eller andra personer som behöver muntras upp. 


– Det är sådant som folk inte ser, men uppskattar. Jag tror att jag har skickat miljontals bröllopshälsningar och är verkligen glad för den möjligheten. Jag tar aldrig något för givet igen, never ever again, allt kan ta slut i morgon.

För att hinna med den hektiska vardagen tar Maria hjälp av sin agent Calle Holmgren och assistent Anna Wesselink, samt sin hushållerska, trädgårdsmästare, biltvättare, poolkille och annat servicefolk.


– Det är ingenting märkvärdigt, det har alla här i Orange County.  Vi bor nästan i en bubbla för det är otroligt säkert och tryggt här. Secure. Safe. 


Men de enorma klasskillnaderna har inte gått henne obemärkt förbi.


– I går var vi på Garden District i Los Angeles där jag såg en hemlös man köra runt med alla sina ägodelar i en matvagn. De svarta plastpåsarna var nog guld värda för honom. Andra bor i papplådor under en bro, och en gång såg jag en man spela trummor på omvända hinkar, berättar Maria.


Kontrasterna är gigantiska jämfört med Beverly Hills som bara ligger en halvtimme bort och där folk flödar i lyx. 


– Livet är verkligen orättvist ibland men det gör ändå inte någon sämre än en annan.

2015-03-12
Dela artikel
banner image

Sponsrade artiklar

Artiklar publicerade på webbplatsen som inte är märkta redaktionellt är betalda samarbeten.

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Enterprise Magazine använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.

Cookies