EM_odla-aret-om_02
Dela artikel

Alla kan odla – året om

Lena Israelsson, författare till boken ”Odla året om”, ger sina bästa tips till nybörjare och andra som vill behålla sina gröna fingrar, även efter att löven ligger bruna på marken.


Det är trendigare än någonsin att odla. Vad tror du att det beror på? 

– Jag tycker faktiskt inte att man kan använda ordet trend när det kommer till odling. Vi människor har odlat sedan tidernas begynnelse. Däremot pågår det en rörelse mot mer och mer odling i dag. 


Det kan vara svårt att som nybörjare veta hur man ska börja. Har du något tips på hur man kommer igång?

– Det beror på vilka förutsättningar man har. Det som behövs för att odla just ätbara grödor är en plats med sju timmars ljus om dagen, alltså en plats dit dagsljuset når. Det kan vara en balkong, en kolonilott, ett köksfönster eller en solig fläck på bakgården. Det är ljuset som är det viktiga, att fotosyntesen fungerar är en förutsättning för att det du skördar ska bli gott. Den som saknar trädgård kan fråga fastighetsägaren, det brukar gå lättare än man tror att få odlingslådor.




Varför ska man odla året om? 

– När du odlar under alla årstider får du också njuta färska grödor hela året, inte bara under sommarmånaderna. Vi behöver bli bättre på att se vilka möjligheter vårt klimat ger. Klimatförändringarna innebär till exempel att vi i Sverige fått långa höstar och det är dumt att inte utnyttja dem för odling. När jag besöker kolonilotten i september har alla åkt därifrån, medan jag har minst två månader av odling framför mig. 


Behöver man inte vara rädd för kylan under de mörka årstiderna?  

– Vi har en panisk rädsla för frost som ofta är helt obefogad. De flesta fullvuxna grönsaker tål ett par minus utan problem. Det är egentligen bara ett fåtal, som tomat och squash, som inte klarar frost. Grönkål tål till exempel 18 minus.


Kan du ge exempel på några vanliga ”odlingsmisstag”?

– Det absolut vanligaste gäller vattningen. Så många kommer till mig och säger ”jag har sått morötter men de gror inte”. De har sått, vattnat och sedan satt sig att vänta. Du måste vara beredd på att hålla jorden jämnt fuktig ända tills en rad kommit upp. Jag rekommenderar fiberväv, den är jättebra för att hålla kvar fukten.


Ett annat vanligt misstag är att sätta frön i skuggläge, eller att missa att fylla på med gödsel under säsongen. Om du samlar många människor runt ett matbord och de äter mycket och länge, då måste du fylla på med mer mat. Samma sak gäller för växter – de behöver näring även under högsommaren. Undantaget är baljväxter, dem ska man inte gödsla för mycket.




Kan du ge några förslag på grödor man kan odla under varje årstid? 

– På våren kan du skörda perenna, alltså fleråriga, grönsaker samtidigt som du sår annat. Gräslök och jordärtskocka är också som godast under våren. På sommaren är en solvarm tomat oslagbart. Slätbladig persilja växer i överflöd i värmen och är både fantastisk god och en av de nyttigaste växterna vi har. Även gurka, potatis och brytbönor av alla slag är sommarklassiker. Till hösten vill jag slå ett slag för italiensk svartkål, som har en otroligt fin smak. Och squash, den är lättodlad och kan både grillas, fyllas och ätas som sallad. Chilipeppar fortsätter att ge frukt på hösten, ända fram till jul om du tar in den. De asiatiska bladgrönsakerna ska också odlas på hösten. Till vintern fungerar till exempel kål bra, grönkål och mangold är oslagbart på julbordet.  


Text: Marie Jacobsen

2016-07-07

Sponsrade artiklar

Artiklar publicerade på webbplatsen som inte är märkta redaktionellt är betalda samarbeten.

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Enterprise Magazine använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.

Cookies