EM_odla-aret-om_02

Alla kan odla – året om

Lena Israelsson, författare till boken ”Odla året om”, ger sina bästa tips till nybörjare och andra som vill behålla sina gröna fingrar, även efter att löven ligger bruna på marken.


Det är trendigare än någonsin att odla. Vad tror du att det beror på? 

– Jag tycker faktiskt inte att man kan använda ordet trend när det kommer till odling. Vi människor har odlat sedan tidernas begynnelse. Däremot pågår det en rörelse mot mer och mer odling i dag. 


Det kan vara svårt att som nybörjare veta hur man ska börja. Har du något tips på hur man kommer igång?

– Det beror på vilka förutsättningar man har. Det som behövs för att odla just ätbara grödor är en plats med sju timmars ljus om dagen, alltså en plats dit dagsljuset når. Det kan vara en balkong, en kolonilott, ett köksfönster eller en solig fläck på bakgården. Det är ljuset som är det viktiga, att fotosyntesen fungerar är en förutsättning för att det du skördar ska bli gott. Den som saknar trädgård kan fråga fastighetsägaren, det brukar gå lättare än man tror att få odlingslådor.




Varför ska man odla året om? 

– När du odlar under alla årstider får du också njuta färska grödor hela året, inte bara under sommarmånaderna. Vi behöver bli bättre på att se vilka möjligheter vårt klimat ger. Klimatförändringarna innebär till exempel att vi i Sverige fått långa höstar och det är dumt att inte utnyttja dem för odling. När jag besöker kolonilotten i september har alla åkt därifrån, medan jag har minst två månader av odling framför mig. 


Behöver man inte vara rädd för kylan under de mörka årstiderna?  

– Vi har en panisk rädsla för frost som ofta är helt obefogad. De flesta fullvuxna grönsaker tål ett par minus utan problem. Det är egentligen bara ett fåtal, som tomat och squash, som inte klarar frost. Grönkål tål till exempel 18 minus.


Kan du ge exempel på några vanliga ”odlingsmisstag”?

– Det absolut vanligaste gäller vattningen. Så många kommer till mig och säger ”jag har sått morötter men de gror inte”. De har sått, vattnat och sedan satt sig att vänta. Du måste vara beredd på att hålla jorden jämnt fuktig ända tills en rad kommit upp. Jag rekommenderar fiberväv, den är jättebra för att hålla kvar fukten.


Ett annat vanligt misstag är att sätta frön i skuggläge, eller att missa att fylla på med gödsel under säsongen. Om du samlar många människor runt ett matbord och de äter mycket och länge, då måste du fylla på med mer mat. Samma sak gäller för växter – de behöver näring även under högsommaren. Undantaget är baljväxter, dem ska man inte gödsla för mycket.




Kan du ge några förslag på grödor man kan odla under varje årstid? 

– På våren kan du skörda perenna, alltså fleråriga, grönsaker samtidigt som du sår annat. Gräslök och jordärtskocka är också som godast under våren. På sommaren är en solvarm tomat oslagbart. Slätbladig persilja växer i överflöd i värmen och är både fantastisk god och en av de nyttigaste växterna vi har. Även gurka, potatis och brytbönor av alla slag är sommarklassiker. Till hösten vill jag slå ett slag för italiensk svartkål, som har en otroligt fin smak. Och squash, den är lättodlad och kan både grillas, fyllas och ätas som sallad. Chilipeppar fortsätter att ge frukt på hösten, ända fram till jul om du tar in den. De asiatiska bladgrönsakerna ska också odlas på hösten. Till vintern fungerar till exempel kål bra, grönkål och mangold är oslagbart på julbordet.  


Text: Marie Jacobsen

Läs mer...

2016-07-07

EM_Elkompaniet_01

Erfaren elfirma på frammarsch

Artikel Med stor kunskap och lång erfarenhet utför Elkompaniet olika slags installationer med hög kundservice och smidighet. Hos dem finns det alltid en vilja att hjälpa kunderna till den bästa lösningen.
EM_MD Karlsson Byggnads _01

Byggtjänster med bredd

Artikel När man ska anlita hantverkare är det viktigt att känna att företaget är seriöst och att man får förtroende för den man anlitar. MD Karlsson Byggnads AB som minst sagt har en lång erfarenhet av branschen...
EM_peter-svensson_05

Peter Svenson fotograferar världens kändisar

Fotografen och regissören Peter Svenson har en lång meritlista och är ett sant bevis på att om man tror på sig själv och sina drömmar kan man nå hur långt som helst.

EM_marcus-aujalay_02

Markus Aujalay

Sveriges tuffaste matjury är epitetet på juryn i Sveriges Mästerkock. Markus Aujalay är domaren som ger mästerkockarna mardrömmar.

EM_mercedes.murat_04

Mercedes Murat

Konstnären som balanserar känslofylld konst med hårt fysiskt arbete.

Arkiv