Text: Gustaf Andersson, Marie Jacobsen Foto: West Photo
I dag driver MTA bland annat projekt U25, som syftar till att hjälpa arbetslösa ungdomar i Halmstad. Ett annat exempel är projektet Nya synvinklar, där bolaget rekryterar byggnadsarbetare från andra länder så som Rumänien, Syrien och Baltikum. I samarbete med Galaxen erbjuder MTA också rehabiliteringsplatser för byggnadsarbetare som drabbats av funktionshinder eller sjukdom och har ett miljöengagemang genom sitt medlemskap i EMC, Energi- och Miljöcentrum.
Tommy Zryd är vd och en av tre grundare av MTA. Han berättar att företagets sociala engagemang har vuxit mer och mer sedan starten 2010.
– Problem i samhället är allas vårt ansvar. I takt med att vi växt och blivit en stor aktör på ett lokalt plan, har vi känt att vi också vill ta ett större ansvar i samhällsutvecklingen, säger han och tillägger att socialt arbete också gynnar företaget direkt.
– Vårt engagemang skapar givetvis mervärden för samhället, men det stärker också MTA:s självkänsla och kraft, eftersom våra medarbetare känner en stolthet över sitt företag.
Trygghet och engagemang
MTA startades av Tommy tillsammans med de branschkollegorna Mats Johansson och Andreas Granberg. Sex år senare har bolaget 170 anställda och verkar över hela Halland och norra Skåne. Trots den kraftiga expansionen är visionen fortfarande densamma.
– Vi vill skapa företaget med stort F, bolaget vi själva drömt om att arbeta vid, berättar Tommy, som stolt kan konstatera att man verkar ha lyckats.
I en undersökning gjord av Great Place To Work, som hjälper organisationer i alla branscher att utvärdera och utveckla sin arbetsplatskultur, nådde MTA högst upp av alla medverkande byggföretag inom spannet 50–249 medarbetare. På frågan om man skulle rekommendera sin arbetsplats svarade nästan 99 procent av MTA:s anställda ”ja”, en oerhört hög siffra som också sticker ut i undersökningen som helhet.
Vad är hemligheten? Tommy återkommer till arbetsglädjen, det man internt kallar för ”MTA-andan”.
– Arbetsglädje och trivsel på jobbet skapar effektivitet. Vi arbetar för att hålla glädjen levande och göra roliga saker, både på och efter arbetstid.
En förutsättning för att de anställda ska känna engagemang och trivsel är att man också känner trygghet. MTA arbetar hårt för att se varje medarbetare.
– Våra anställda är både vår största och vår viktigaste resurs. Vi vill att alla ska känna hur betydelsefulla de är, säger Tommy.
När bolaget får beröm från en kund lyfter man alltid fram personalen, berättar han.
– Det är inte jag som vd som skapar nästa jobb, det är personen som slår i spiken på ett bra sätt och som har ett trevligt bemötande mot kunden. Det är dem vi ska lyfta upp.
Tommy Zryd, Vd MTA. Foto: Klas Sjöberg
MTA lägger också ned mycket tid och resurser på att hitta människor som delar bolagets vision och värderingar. Målsättningen är att minst en av tre delägare ska vara med under varje arbetsintervju. En sådan rekryteringsprocess är unik för byggbranschen, där ett yrkesbevis ofta är det enda som efterfrågas innan du ombeds att börja jobba.
– Vi tar det för självklart att en snickare som har yrkesbevis kan spika och sköta sitt jobb. Det vi är intresserade av är människan bakom, förklarar Tommy och berättar att den nyanställda under sin första tid hos MTA också arbetar nära en så kallad kulturbärare – en kollega som introducerar dem till MTA-andan.
Trygghet och rätten att få vara den man är inte heller det en självklarhet i den traditionellt mansdominerade och ofta ”grabbiga” byggbranschen. Under Pride-festivalen 2015 vajade den regnbågsfärgade flaggan på samtliga MTA:s arbetsplatser. Tommy vill gärna hissa regnbågsflaggan i sommar igen.
– Det vill jag gärna att vi gör. Vi står bakom alla människors lika värde och det är något vi vill vara tydliga med, såväl internt som externt. Jag tror att det är särskilt viktigt i en så mansdominerad värld och i en enkönad bransch som vår, säger han.
Våga tänka långsiktigt
Ett företag som tar socialt ansvar, där personalen stortrivs och där man samtidigt växer kraftigt men hållbart. Det är lätt att undra varför inte fler företag arbetar på det här sättet? Ofta handlar det om ett tankefel, menar Tommy.
– Jag tror många betraktar vad vi vågar se som investeringar, som att satsa på ungdomar eller nyanlända, enbart som en kostnad. Men på lång sikt skapar vi lönsamhet. Insatserna lockar till sig bra människor, som i sin tur ger oss fler uppdrag. Det är i själva verket en positiv spiral, förklarar Tommy.
Hans råd till företag som vill ta ett större socialt ansvar är att börja där intresset finns.
– Börja i det du brinner för. Stötta ett ungdomslag i idrott, eller anställ ett visst antal nyanlända. Ett ökat miljöengagemang är också en bra idé.
Utmaningen för MTA framöver ligger i att behålla bolagets värderingar och unika arbetssätt under den kraftiga tillväxt som man kommer att genomgå under kommande femårsperiod. Målsättningen är att rekrytera nästan 150 personer fram till 2020 och bli 350 anställda.
– Utmärkelsen visar på att vi lyckats, trots en kraftig tillväxt, men vi måste fortsätta att arbeta med det här varje dag. Det är så oerhört viktigt för vår framgång att vi lyckas behålla den höga arbetsglädjen och trivseln, avslutar Tommy med ett leende.