Enterprise.se_21-09-17_

Allt du behöver veta om dina däck

Som bilägare vet du kanske att en av de viktigare säkerhetsutrustningarna för din bil är däcken. De garanterar dig en säker färd och gör din körning mer bekväm. Det viktigaste att komma ihåg vid val av däck är att de ska passa din bilmodell.


De ska givetvis hålla dem i gott skick genom rätt underhåll.  En annan grundregel som du bör följa är att ha rätt däck för säsongen. Under vinterhalvåret rekommenderas det att ha dubbdäck eller friktionsdäck. På sommaren gäller det att byta till sommardäck. Mer om de olika varianterna hittar du här.


Sortimentet av däck är stort. Det finns gott om olika tillverkare, särskilda prisklasser. Du kan hitta allt från premiumdäck, budget eller mellanklass. För fler frågor är du alltid välkommen att kontakta tillverkarens kundservice för hjälp och råd.


Olika däck

Däck delas upp i olika prisklasser och säsonger men det finns ytterligare en uppdelning, nämligen radial-, och diagonaldäck. Radialdäcket är vanligast. Den andra varianten – diagonaldäcken produceras i små serier och är dyrare. Skillnaden dem emellan är placeringen av textilcorden. Hos diagonaldäcken placeras dem diagonalt (som namnet självt antyder) mot sin rullriktning. Radialdäcken har en radiell placering mot rullriktningen.


Underhåll är viktigt

Att underhålla dina däck på rätt sätt är ett måste. De är känsliga för hög värme och solljus, därför ska de förvaras svalt, torrt och mörkt. Lösa däck ska lagras stående. Däck på fälg bör helst lagras i liggande position. Däcken ska rengöras noggrant innan de läggs undan för förvaring. Helst ska du använda ett milt bilschampo. Tvätta bort grus, vägsalt och annat som fastnat i däcken.


Däcken bör kontrolleras efter ungefär 5 år. Om du upptäcker sprickor bör du byta dem. Tänk på att däck är märkta med tillverkningsvecka och år vilket underlättar dig när du ska räkna deras livstid och när du bör kontrollera eller byta dem.

Läs mer...

2021-09-02

EM_cfd_01

Handel med CFD ökar – detta behöver du känna till

Artikel ”Contract for Difference”, mer allmänt känt som CFD, har funnits i årtionden, men intresset har verkligen ökat under de senaste åren. De finansiella instrumenten har blivit allt lättare handla och den...
EM_blomsterstudion_01

Blomsterbutik med inspiration från naturen

Artikel Blomsterstudion i Jönköping erbjuder ett brett sortiment av krukväxter, snittblommor, inredning och olika delikatesser. En unik och mysig butik där naturen står i fokus. Här finns blommor och arrangemang...
EM_peter-svensson_05

Fotar världens kändisar

Fotografen och regissören Peter Svenson har en lång meritlista och är ett sant bevis på att om man tror på sig själv och sina drömmar kan man nå hur långt som helst.

EM_andrea_brandstrom_01

Andréa Brändström

Vinnare av Hela Sverige Bakar 2017.

EM_hege-blaecker_08

Hege Bläcker

Bilfantast, influencer och en av Lidköpings mest framgångsrika företagare.

Arkiv