Dela artikel

Anrik och kvalitetsmedveten choklad

Betsy Sandberg Choklad har ända sedan starten 1926 satsat på kvalitet och under alla år har det anrika företaget varit i kvinnlig regi. När Helena Klangemo tog över verksamheten för ett och ett halvt år sedan var det ett ordentligt lappkast i karriären. ”Nu får jag bestämma över kvaliteten. Vi fuskar inte med någonting här”, försäkrar hon.

Helena Klangemo bodde tidigare granne med Betsy Sandberg Choklad på Lidingö och när hon såg en liten notis om att företaget var till salu slog hon och sonen till.
  – Det beslutet har jag verkligen inte ångrat. Men det är klart att man har känt någon gång att ”hjälp, vad har jag gett mig in på?”, erkänner hon.
  Här säljer hon den eftertraktade choklad som är så omsorgs- och kärleksfullt producerad i den Lidingöbelägna chokladfabriken direkt till sina kunder – utan mellanhänder.
  – Det här är en färskvara som tillverkas här och säljs där, säger Helena Klangemo och pekar mot disken.
  Här ligger till och med fabrik och butik i samma byggnad. Men den försvinnande goda och exklusiva chokladen säljs även bland annat i egen butik i Östermalms saluhall, i Vaxholm och på Kungsholmen. Återförsäljarna går att räkna på en hand och fler är det inte tal om.
  – Vi vill ha full kontroll på vår kvalitet, säger Helena Klangemo bestämt.

Under våren öppnar Betsy Sandberg Choklad, som framför allt säljer sin choklad till livsnjutare i Stockholm och Mälardalen, en egen webbutik. I skrivande stund tas en ask som ska passa för chokladleverans fram. Endast det bästa är gott nog för att chokladen ska vara lika perfekt när den lämnat fabriken som när den anländer till kunden. Att ett och annat paket kommer att levereras råder det inga tvivel om, för i framför allt saluhallen är det många utanför huvudstadens gränser som köper den lyxiga chokladen.
  – Där är det väldigt många turister som köper chokladen och återkommer sedan, väldigt många från Finland. En gång berättade en kvinna för mig att en gång om året åker till Stockholm, tar in på hotell, läser en bok och äter Betsy Sandberg choklad. Det är livskvalitet för henne, berättar Helena Klangemo.
  Men långtifrån alla köper läckerbitarna bara för att njuta av själva. Allt fler köper choklad för att ge bort i present och ser den som en bra kombination till en blomma, ost eller en flaska vin.
I sommar kommer gästerna dessutom kunna avnjuta egentillverkad glass i samband med ett besök hos Betsy Sandberg Choklad.
  – Det ska vara riktigt fin glass, med goda såser och tillbehör, berättar ägarinnan som även har planer på varm choklad och Betsys Skafferi – ett riktigt bra utbud av fina råvaror.

2014-05-23