Från Syrien till Växjö – Baron 8 tar syrisk mat till nästa nivå
Letar du efter en ny favorit för lunch i Växjö? Då är Baron 8 svaret – en syrisk restaurang med själ, kolgrill och kryddor från hemlandets smakrika mattradition. Här förenas matkärlek och tradition i varje tugga.
Om du ännu inte har smakat syriansk shawarma från en äkta kolgrill, så är det dags nu. På Baron 8 serveras inte bara mat – utan en bit kulturhistoria. Följ med till restaurangen som blivit en given mötesplats för lunch och a la carte i Växjö och upptäck varför allt fler söker sig hit för något som smakar äkta.
En ny början med smaken som vägvisare När Adam Hammad kom till Danmark från Syrien var han utbildad optiker. Men ödet ville annorlunda. Han började arbeta i sin morbrors restaurang, och snart väcktes en gammal gnista till liv.
“Jag är känd i min familj för att alltid ha älskat att laga mat. Det kändes helt rätt att få göra det till ett yrke”, berättar Adam. Vägen gick vidare till Sverige och slutligen till Växjö, där han bestämde sig för att förverkliga sin dröm: en egen restaurang med rötterna i Syrien och hjärtat i Småland.
Baron 8 – Växjös nya lunchfavorit med smak av Syrien Idag driver han Baron 8, en syrisk restaurang i Växjö som serverar klassiska rätter som shawarma med nötkött eller kyckling, lammspett, shishkebab, falafel och friterad kyckling – allt tillagat från grunden med egna syriska kryddblandningar och såser. Och det är inte minst den syriska lunchbuffén som gett restaurangen sitt goda rykte.
Jag vill ge Växjöborna en lunchupplevelse som både mättar och inspirerar. Många kommer hit och säger att de aldrig har smakat något liknande förut – det är fantastiskt roligt!
Smaker från kolgrillen – med hantverk och hjärta En stor del av magin kommer från kolgrillen, där köttet får sin karakteristiska rökiga smak. Det kräver både tålamod och precision för att få till det rätta resultatet – saftigt, smakrikt och perfekt balanserat. “För mig handlar matlagning om att ge av sig själv. Jag lägger ner min själ i varje tallrik”, förklarar Adam. “Det ska kännas som att komma hem till Syrien, men mitt i Växjö.”
En lunchbuffé som gör avtryck Varje vardag dukas en generös syrisk lunchbuffé upp, där gästerna själva kombinerar grillat nötkött, lamm eller kyckling med ris, bulgur, potatis och färska grönsaker. På bordet trängs såser som vitlökssås, baba ganoush och hummus – alla tillagade från grunden.
Det är lunch i Växjö som sticker ut. Och det märks. “Kunder kommer ända från Kalmar för att äta hos oss. Det säger något om att de syriska smakerna har en plats här”, konstaterar Adam med ett leende.
Från lokal passion till framtidsdröm Innan Baron 8 såg dagens ljus övervägde Adam att starta en foodtruck. Men när rätt lokal dök upp i Växjö fanns inga tvivel. Han lade ner hela sitt hjärta i renoveringen – med målet att skapa en plats som förde tankarna till en restaurang i Syrien.
“Jag tror att svenskarna är lite trötta på den vanliga snabbmaten. Jag ville erbjuda något nytt, något med kultur och själ”, säger han. Och visionen för framtiden är tydlig: att låta Baron 8 växa. Kanske en med andra restaurang. Kanske med ännu fler smaker. Men alltid med samma grund.
En smakresa som börjar med lunch i Växjö Baron 8 är mer än bara en restaurang – det är en plats där matupplevelse möter kulturarv, där kolgrillen doftar barndom och där varje lunch blir en liten resa till Syrien.
Jag vill att mina gäster ska känna sig välkomna, sedda och mätta. Det är den bästa känslan jag vet.
Enterprise Magazine använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.
Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.