EM_Blekinge ho¨rselteknik_01

Bättre arbetsmiljöer för människor med hörselnedsättning

Med en hörselnedsättning kan arbetsmiljön bli både svår och uttröttande för många människor men idag finns både stor kunskap och många hjälpmedel. Blekinge Hörselteknik AB hjälper personer med hörselnedsättning att skapa rätt förutsättningar på arbetsplatsen.

Mikael Pettersson som äger och driver Blekinge Hörselteknik AB och som är tekniker i grunden valde att börja jobba som hörselvårdsingenjör när hans egen son föddes som döv.


– Vår tredje son föddes döv, och för femton år sedan visste vi som familj väldigt lite om hörsel och hörselnedsättning. Min sons hörselnedsättning fick mig att bli intresserad för detta och att vilja jobba med det, säger Mikael.


Han tog en tjänst på hörselhabiliteringsavdelningen på Huddinge Sjukhus, dit han pendlade under ett år. Mikael som var tekniker i grunden fick lära sig av de andra hörselvårdsingenjörerna som jobbade på sjukhuset. Tanken var att Mikael, hans fru och deras tre barn skulle flytta tillbaka till Stockholm men då deras son fick bra hjälp i regionen de befann sig i så valde de att stanna i Blekinge. Han tog istället ett vikariat på sjukhuset i Blekinge och när det tog slut 2009 bestämde han sig för att köra på sitt eget företag. Under sin tid som anställd upptäckte Mikael att barn får mycket hjälp men att människor som var i arbetsför ålder var en lite mer bortglömd grupp, vilket fick honom att rikta in sig på det.


– Barn är fick med hjälpmedel både i hemmet och i skolan och pensionärer får även viss hjälp från regionen. Men det var ingen inom det här området som såg till att det fanns fungerande hjälpmedel på arbetsplatserna.


Hjälper alla yrkesgrupper

Mikael hjälper människor i alla möjliga yrkesgrupper ute på sina arbetsplatser. När Mikael fått kontakt med en ny kund, som ofta kommer via ett besök från hörselvården, åker han ut till deras arbetsplats.


Mikael förklarar att det som brukar vara allra svårast för de som har hörselnedsättning och befinner sig på arbetsplatsen. Dels för att det kan bli långa höravstånd men också för att de kanske inte ser ansiktet på den som pratar vilket underlättar kommunikationen.


– Vid större möten kan det till exempel vara svårt att höra alla men då kan man lägga upp en mikrofon på bordet som plockar upp ljudet och skickas vidare till hörapparaten.


Hörapparater bekostas av regionerna medan man kan ansöka om kostnaden för hjälpmedel hos Arbetsförmedlingen eller Försäkringskassan.


När Mikael har gjort en undersökning på arbetsplatsen och ansökan är godkänd av någon instans levererar han det till kundens arbetsplats.


– Jag hjälper till hela vägen och levererar det slutligen till kunden.


Mikael utför även akustik- och bullermätningar, där han till största del utfört uppdrag till olika kommuner, som vill ta reda på hur det är i en lektionssal för den som har hörselnedsättning.


– Har man en hörselnedsättning blir arbetsminnet väldigt belastat och om det inte finns optimala hörselförutsättningar får arbetsminnet jobba ännu hårdare.


Formgjutna hörselskydd

Mikael gör också formgjutna hörselskydd, som är både passiva och aktiva. Hörselskydden används av många olika yrkesgrupper och även inom jakt.


– Förutom att jag jobbar med de som har nedsatt hörsel jobbar jag även förebyggande.


Under åren har Mikael hjälpt många människor. Mikael som själv har en son som är döv men som idag kan höra, tack vare operation av ett kokleaimplantat och hjälpmedel, har stor förståelse för de människorna som han möter i sitt arbete.

Läs mer...

2021-07-01

EM_advokatfirman-hahne-norlin_01

När du befinner dig i en kris eller vill förekomma en- välj rätt advokatbyrå

Artikel De flesta människor behöver någon gång i livet vända sig till en advokat. Du går igenom en skilsmässa, barnen ska få gåvor, ett testamente ska upprättas eller du har dragits in i ett brottmål. Advokater...
Em_serviceinabox_03

IT-företag med känsla

Artikel Bakom IT- och konsultföretaget Service in a Box AB finns en lång erfarenhet av data och IT men också en enorm drivkraft att hjälpa människor och företag så att de på bästa sätt kan använda IT som ett verktyg...
  • BLEKINGE HÖRSELTEKNIK AB
  • Tel | 070-566 39 38
  • Adress | Södra Vägen 4, 373 31 Nättraby
EM_georg-wikman_01

Mannen bakom Kan Jang

Georg Wikman är grundaren bakom hälsopreparaten Arctic Root, Kan Jang, Chisan och  nya Adapt-serien.

6

Löwengrip

Från bloggare till influencer och superentreprenör. En resa som fostrat en kvinnlig entreprenör med en enormt stark förankran i samtid och samverkan.

EM_dennis-teknikmagasinet_04

Butikschef på Teknikmagasinet

Denis Manasiev Vukotic driver Teknikmagasinet mot nya framgångar!

Arkiv

© 2021, Enterprise Magazine