PHOTO-2024-04-06-13-09-43
3-5 min lästid

Brasserie 19 i Sundbyberg: Klassisk husmanskost och italienska smaker vid vattnet

Vid Bällstavikens bästa läge levererar Brasserie 19 vällagad husman med italienska och medelhavsinfluenser. Här serveras fisk & skaldjur hemlagad färsk pasta, pizzor, kött från grillen, glass & sorbet allt lagat från grunden.

Kenth D’Alessandro och Patrik Sundin är veteraner i restaurangbranschen. Med fyrtio respektive trettio års erfarenhet driver de Brasserie 19, en av Sundbybergs populäraste restauranger. De har arbetat tillsammans i många år och byggde själva om den lokal som från början var helt i betong. De lade golv, kaklade köket och satte paneler för att skapa en mysig kvarterskrog vid vattnet med värme och folklighet som ledord.

För Kenth och Patrik handlar arbetet inte bara om siffror. Drivkraften är mötet med gästen och glädjen när någon lämnar restaurangen nöjd. Närheten förstärks av den öppna luckan mellan köket och matsalen, där de som kockar kan prata direkt med stammisar och skapa en familjär känsla.


Italiensk och medelhavsinspirerad mat i Sundbyberg 

Brasserie 19 krog bar & matsal har gjort sig känt för vällagad mat från grunden. De håller fast vid sin princip att all mat ska lagas på plats, från grunden, något de menar skiljer Brasserie 19 från många andra restauranger.

Kenth bidrar med italiensk och medelhavsinspirerad mat, Patrik med klassisk fransk och svensk husmanskost. Kombinationen ger en meny som både är traditionell och modern. Bland paradrätterna finns tvårätters menyn Toast Skagen, Oxfilé Black & White och färsk hemgjord pasta à la Frutti di Mare, Linguine med pancetta & pilgrimsmusslor. 

Deras stora räksmörgås är en sommarfavorit på terrassen med ett glas vin.

Brasserie 19 som destination året runt

Restaurangen har uppmärksammats i massmedia som en av de mest romantiska restaurangerna i Solna och Sundbyberg, och Alla hjärtans dag är alltid fullbokad. Samtidigt menar ägarna att vinterhalvåret är den bästa tiden på året att besöka Brasserie 19. Efter sommaren byts menyn ut och det finns mer tid för en mer arbetad meny. 

Det erbjuds dessutom nya rätter på tavla i matsalen och gästen får mest värde för pengarna.


Säsongens menyer och fullbokade högtider

I november och december serveras dessutom en trerätters julmeny istället för klassiskt julbord och året avslutas sedan med en nyårssupé som också alltid är fullbokad.

Nyårskassen som skapades under pandemin har blivit en succé, en färdig trerättersmiddag för gästerna att hämta upp på nyårsafton med enkla instruktioner för uppvärmning att avnjutas med familj & vänner i hemmet.


“Mat ska intas med familj, vänner, nära och kära i en avslappnad och mysig miljö där man känner sig hemma. Det ska kännas att maten är tillagad med mycket kärlek, precis som den kärlek vi lagt ner på att skapa vår lilla kvarterskrog”, förklarar Kenth och Patrik och betonar filosofin bakom Brasserie 19: “Vår matlagning följer inga trender, utan vi lagar god och vällagad mat snyggt presenterad, precis som vi själva tycker om att äta.”


Utmaningar i restaurangbranschen

Åren har inte varit utan prövningar. Den första sommaren fylldes uteserveringen så fort att de knappt hann skruva ihop möblerna. Sedan kom pandemin, följd av inflation och förändrade lunchvanor i Sundbyberg när fler började arbeta hemifrån. Lunchflödet minskade samtidigt som råvarupriserna steg.


För att hålla tempo och kvalitet kortade de öppettiderna. I dag är Brasserie 19 i Sundbyberg öppet tisdag till lördag, med stängt söndagar och måndagar. Det ger både återhämtning och möjlighet att planera långsiktigt i den pressade stockholmska restaurangbranschen.

Restaurang vid Bällstaviken

Läget vid Bällstaviken i Sundbyberg är en av deras största tillgångar. Den soliga strandnära uteserveringen har plats för omkring hundra gäster och erbjuder både lunch och middag med utsikt över vattnet. Under sommaren är det endast drop-in på uteserveringen, vilket har blivit en del av konceptet.


En kvarterskrog som växer med Sundbyberg

Samtidigt blickar de framåt. “Vi har planer att bygga en brygga ute i vattnet som man kan sitta på och avnjuta lite enklare mat och dryck på en fantastisk plats”, säger Kenth D’Alessandro.

Med de orden sammanfattar han och Patrik Sundin sin gemensamma vision: att fortsätta utveckla Brasserie 19 vid Bällstaviken, som ett utflyktsmål men alltid med kvarterskrogens hjärta och den nära relationen till gästerna som grund.


2025-10-01
Dela artikel
banner image

Sponsrade artiklar

Artiklar publicerade på webbplatsen som inte är märkta redaktionellt är betalda samarbeten.

Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Enterprise Magazine använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.