252045 Mjöviks Bageri & Gårdsbutik_05
3-5 min lästid

Äkta bröd bakat från grunden i Mjövik

Bakom de doftande surdegsbröden och de berömda kardemummabullarna står Mia och Christian Ljungholm – paret som vågade satsa på sin dröm.

Hos Mjöviks bageri & gårdsbutik får du inga massproducerade kopior. “Här bakas brödet på riktigt – ett gott bröd behöver tid kärlek och bra råvaror”, säger Mia. Surdeg kräver tålamod och arbete, men resultatet är ett smakrikt och nyttigt bröd utan tillsatser, något som blivit en självklarhet för paret Ljungholm.

Alla surdegsbröd får jäsa i minst tolv timmar, ofta längre. “Surdeg är en levande produkt och smakar bättre och får en annan karaktär när den får jäsa länge”, smakerna mognar och brödet blir mer näringsrikt, berättar Mia. “Våra surdegsfrallor, Hönökakorna och de stora kardemummabullarna är några av storsäljarna”, säger Mia.


Närproducerat bröd att beställa online och hämta på fredag
Mjöviks bageri har utvecklat en populär webbshop. Här kan privatpersoner och företag beställa bröd som bakas på plats och hämtas på fredagar.

“Man beställer online och hämtar på fredag förmiddag eller eftermiddag. Smidigt, särskilt för dem som vill frysa in brödet och ha färskt hela veckan”, säger Mia. Allt som blir över från beställningarna säljs över disk i gårdsbutiken. Surdegsbröd rekommenderas till de som vill ha ett bröd som håller längre. “De vita bröden fryser man helst in direkt om de inte äts samma dag”, tipsar Christian .


Skapade sitt drömbageri på landet
När Miriam "Mia" Ljungholm och maken Christian tog över gården i Mjövik förändrades livet totalt. Från sjukvårdsjobb till bröd, bullar och butik. Här föddes idén om Mjöviks bageri & gårdsbutik. “Det hela började när vi tog över den här gården. Jag har alltid älskat att baka med min mamma och när vi flyttade hit föddes drömmen om ett eget bageri och gårdsbutik”, berättar Mia.

Under pandemin hittade fler och fler till deras utomhusfik, och verksamheten fick en oväntad skjuts framåt. Både Mia och Christian har en bakgrund inom sjukvården. Men redan när de hjälpte till på gården hos Christians pappa började tankarna spira. “Vi småpratade om att göra något eget långt innan vi flyttade hit till gården”, säger Christian.

När chansen kom att ta över gården tog de steget fullt ut. Idag bakar de allt från grunden, utan tillsatser och med fokus på ekologiska råvaror. “Vi stoppar aldrig i onödiga ämnen som industribagerier gör. Alltså inga onödiga tillsatser. Här blir varje bröd unikt”, säger Mia.



Kämpar vidare trots tuffa tider
Inflation och skenande råvarupriser har gjort det svårare att hålla marginalerna. "Man kan inte höja priserna hur mycket som helst. Då får man skära ner på annat", förklara Christian. Trots utmaningarna vägrar Mia att tumma på kvaliteten. "Måste jag börja fuska med mina råvaror kan jag lika gärna lägga ner", säger hon bestämt.

Inspiration från kunderna och från traditionerna
Trots att Mia och Christian ibland vill introducera nya produkter är kundernas favoriter svåra att ersätta. "Många vill gärna ha det de är vana vid, även om det är spännande med nyheter", konstaterar Mia. Mjöviks bageris semlor och kardemummabullar har till och med blivit små lokalkändisar. “Det är sådant som gör att man fortsätter”, säger Mia. Genom sociala medier som Instagram och Facebook håller Mia kontakten med kunderna och berättar om sortimentet.

2025-05-07
Dela artikel
banner image

Sponsrade artiklar

Artiklar publicerade på webbplatsen som inte är märkta redaktionellt är betalda samarbeten.

Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Enterprise Magazine använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.