Dela artikel

Bryt traditionen och satsa på grekiskt julbord

Varför välja traditionellt julbord när det finns grekiskt? Vid Grekiska Kolgrillsbaren på Ringvägen i Stockholm erbjuds en buffé med ett 40-tal varma och kalla rätter till tonerna av grekisk musik och underhållning. Och större sällskap har möjlighet att själva bestämma hur de vill lägga upp sitt besök.

– Vi har två olika matsalar som går att abonnera för till exempel fester, bröllop och konferenser och där gästerna själva får välja vilken grekisk mat, dukning och underhållning de önskar, säger Sleiman ”Steve” Haidamous som driver Grekiska Kolgrillsbaren på Ringvägen i centrala Stockholm.
Restaurangen är en av 19 i landet och den enda i huvudstaden med inriktningen Deluxe. Övriga drivs som fastfood- eller premiumrestaurang. På Ringvägen serveras dagligen både lunch och à la carte, där gästerna alltid kan välja mellan olika kötträtter som lamm, kyckling och souvlaki som är grillat på äkta kolgrill samt fisk, calamares och meza.
– Vi serverar även mycket av den traditionella grekiska desserten baklava som består av filodeg fylld med nötter och honung och serveras med glass. På julbordet erbjuder vi uppemot 13 olika desserter att plocka av, berättar Steve.

Under julbordsperioden, från november fram till jul, hålls två sittningar per dag där den ena börjar på eftermiddagen med öppet kök som ger gästerna möjlighet att se på hur kockarna lagar den medelhavsinspirerade julmaten. Samma sak gäller på kvällssittningen då även inslag av grekisk musik och dans underhåller sällskapen.
– Ingen mat är traditionell för svenska julbord. Att det finns så många olika rätter att välja mellan gör att det finns något för alla, såväl vegetarianer som allergiker kan hitta något som passar, säger han och menar att bokningarna ökar för varje år sedan de började 2007.

2013-10-30