Direkt vid kajkanten i Eriksberg ligger det lilla cafeet Café Italia. Här har Simon stått bakom disken sedan 2008. Efter snart sjutton år har han byggt upp mer än ett kafé, en plats som folk söker sig till för lugn, utsikt och ett stycke italiensk vardag. Han skrattar till när han ser ut över hamninloppet och säger att han haft tur. Ett bättre läge finns inte att få tag på.

Italienskt café i Göteborg
Simons väg hit började långt tidigare. Intresset för mat väcktes redan som barn, och efter år inom livsmedel och restaurangbranschen reste han till Rom. Där fick han syn på något helt annat än de formella restaurangerna hemma – små, livliga caféer där människor kom och gick, drack en espresso, bytte några ord och fortsatte.
”Jag ville skapa den känslan här,” berättar han. ”Ett ställe där du kan komma in tio gånger om dagen utan att boka bord, klädd hur du vill.”
När han hittade lokalen vid Eriksbergs kaj visste han direkt att idén kunde fungera. Han blandade nytt och gammalt i inredningen och gav platsen en italiensk själ men utan krångel.

Klassiska pastarätter och hemlagad tiramisu
På Café Italia handlar allt om enkelhet. Menyn är liten och fast, något Simon valt medvetet. Sex klassiska pastarätter, fyra sallader och några grillade panini. ”Jag krånglar inte till det,” konstaterar han. ”Det är de rätter folk gillar och äter ofta.”
All mat lagas på plats. Det gäller även den hemlagade tiramisun, som blivit en favorit bland både unga och gamla. Sortimentet är italienskt men okonstlat bland annat pasta, sallader, panini, vin och grappa allt under samma tak.
Även om menyn sällan förändras förnyas atmosfären ständigt. Nya tavlor, detaljer och små överraskningar håller miljön levande, utan att röra vid kärnan.

Ett familjärt café med stammisar från hela Göteborg
Det som verkligen bär verksamheten är relationerna. Simon känner många gäster vid namn. Många har suttit vid samma bord i över ett decennium. ”Det roligaste är stammisarna,” säger han. ”Vi har folk som kommer varje dag. De känner sig hemma här.”
Den känslan är ingen slump. Personalen stannar länge – vissa i över tio år – och alla delar samma syn på service: viljan att möta människor. Erfarenhet kan läras, men inte attityd, menar Simon.
Under åren har Café Italia överlevt inflation, pandemi och oroliga tider. Han tror att uthållighet är nyckeln. ”Du måste ha tålamod och älska det du gör,” säger han stilla. ”Annars fungerar det inte.”

Miljön som hjärta och strategi
Läget vid vattnet är avgörande. Caféet ligger på en lugn del av Eriksberg, utan trafik och brus. Många kommer hit just för stillheten. Andra lockas av uteserveringen mot hamnen, öppen året runt med infravärme och filtar. Även när snön faller sitter gästerna där, inlindade i filtar, med kaffekoppen ångande i handen.
För Simon är miljön en del av upplevelsen och förklaringen till att folk reser hit från alla utkanter bara för att sitta en stund vid vattnet.
Efter sjutton år står Café Italia stadigt, men Simon ser ingen anledning att luta sig tillbaka. Han tänker fortsätta utveckla detaljerna, förnya sig i det lilla – precis som i köket där han ibland testar en ny cheesecake eller justerar en klassisk rätt.
