261001 Restaurang DalaNisse_06
3-5 min lästid

DalaNisse i Stockholm – prisad husmanskost med hjärta på Vikingagatan

Raggmunk med fläsk på tisdagar, ärtsoppa med pannkaka på torsdagar. DalaNisse i Stockholm serverar husmanskost med både hjärta och hantverk. Vi träffar familjen Pavlovic och deras team i deras restaurang i Vasastan och pratar om hur DalaNisse blev Stockholms självklara snackis och självklart val för husmanskost.

Enterprise Magazine har efter många inkommande tips tagit sig till Vasastan och besökt den populära restaurangen DalaNisse. Vardagarna präglas av återkommande lunchgäster, kvällarna av sällskap som vill sitta lite längre. Menyn rör sig mellan svensk husmanskost och moderna nyskapande rätter. På tallrikarna finns både trygghet och nyfikenhet. Förrätten “Lite av varje” växte fram ur gästernas önskan att dela flera smaker och prata vidare över maten. En gemensam smakupplevelse som snabbt blev en favorit.

Köksmästaren Daniel har varit med i över tretton år. Han beskriver köket som klassiskt, men förklarar att det alltid handlar om att försöka lyfta rätterna. Han berättar att de följer säsongen och jobbar så mycket som möjligt med svenska råvaror. 


Från oturslokal till storfavorit

När familjen Pavlovic tog över restaurangen 2007 var det ingen självklar plats att satsa på. Lokalen hade stått tom, och många undrade varför någon ens försökte. Sladjan Pavlovic började i branschen redan som nittonåring och ville med tiden göra något eget, trots varningarna.
“Du kommer inte ha något liv", fick han höra. Han skrattar när han berättar det. "De hade väl delvis rätt, det är mycket jobb men är också ett otroligt givande och bra liv i sig."

Namnet DalaNisse kom tidigt, byggt på tanken om svensk husmanskost. Sonen Nenad Pavlovic säger att styrkan i restaurangen ligger både i familjen och i personalen. Med tiden har vi byggt upp ett starkt team, Daniel minns att han kände sig som en del av familjen redan från början.


Lunchgästerna räddade DalaNisse under pandemin
När pandemin slog till tvingades  restauranger i området stänga eller dra ner. DalaNisse höll öppet tack vare lunchgästerna och en meny för avhämtning som var väldigt uppskattad, berättar Nenad.  

Den lojaliteten som finns för DalaNisse har byggts upp över tid. Sladjan menar att deras bästa reklam alltid har varit gästerna själva. "Mun till mun är den bästa reklamen", säger han enkelt. De har inte satsat mycket på betald reklam, men har tack vare dedikerade insatser tagit sig till toppen - och bland annat fått utmärkelsen Travelers Choice award Best Of The Best på TripAdvisor. Servicen fick betyget 9,9. 



En restaurang med plats för både vardag och helg
DalaNisse har gäster som återkommer varje vecka. Vissa kommer hit enbart för de stående klassiska husmansrätterna. Andra bokar bord för middag och sällskapsmeny. Natasa Pavlovic berättar med glädje att de har lyckats skapa något som tilltalar alla generationer, från barn till äldre. Hon vill att gäster ska kunna komma in spontant för köttbullar men också fira något viktigt. Kombinationen av vardag och fest är en medveten del av deras tanke.

Vikingagatan är ingen gata man råkar gå förbi. Maten och servicen får tala för sig själva.

Arton  år efter starten är DalaNisse fortfarande ett bevis på att enkel mat, lagad med omtanke, kan överleva allt – till och med en pandemi.


2025-11-18
Dela artikel
banner image

Sponsrade artiklar

Artiklar publicerade på webbplatsen som inte är märkta redaktionellt är betalda samarbeten.

Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Enterprise Magazine använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.