Dela artikel

Delikatessbutik med anor

När den nuvarande Hötorgshallen sedan flyttade ner under jord för 50 år var Österqvist Delikatesser den enda butik som följde med från den gamla saluhallen som byggdes 1888. I dag har bolaget en kundkrets som i vissa fall sträcker sig fem generationer tillbaka, något som gjorde beslutet lätt när Sven Eriksson för sju år sedan fick förfrågan att ta över verksamheten.


– Det var inte många sekunder jag behövde fundera för att svara ja på den frågan. Det lockade att få styra en sådan klenod i branschen, det är så annorlunda än att bara driva en butik som säljer delikatesser, menar Sven och syftar på den historik som finns i det långt över hundra år gamla företaget.
Själv satte han sin fot i butiken första gången 1988. Som tonåring kom han då för första gången i direktkontakt med kunderna och fick under ett par års tid lära sig av de äldre säljarna hur arbetet gick till. Efter några år därifrån tog han för sju år sedan över butiken och återupptog originalkonceptet med egenimportering av produkter.
– Österqvist var först i Sverige med att introducera italienska delikatesser som exempelvis parmaskinka och pecorino, det fanns ingen annan i landet som hade det i sortimentet. I dag har jag egna leverantörer på alla typer av delikatesser, fortsätter Sven.

Han är också noggrann med kvalitet och att kunna garantera kunderna varifrån produkterna kommer. För att det ska vara möjligt reser han ofta för att besöka både mässor och producenterna själva för att se att allt går till som det ska.
– Jag jobbar hårt för att ha en nära kontakt med producenterna och att varorna bara ska gå att hitta här. Men det viktigaste är ändå smaken, jag bryr mig inte så mycket om vilka priser en produkt har vunnit, huvudsaken är att den faller rätt på min tunga, menar Sven som även erbjuder sina kunder catering.

2013-06-10