133084.torbjorn.1133084.torbjorn.2133084.torbjorn.3

Dokumentärfotograf med världen som motiv

Som åttaåring fick Torbjörn Larsson sin första kamera. Den allra första exponeringen togs på hans mormor och fotografiet följer honom fortfarande. Det har lagt grunden för hans dokumentära inriktning som fotograf.


– Bilden på min mormor kan vara den bästa jag någonsin tagit. Kanske inte rent tekniskt, men den är både dokumentär och summerar väldigt mycket av hur hon var, menar Torbjörn nu i vuxen ålder driver företaget Fotograf Torbjörn Larsson.
Inom fotobranschen går han även under namnet ”Torbien” – ett resultat av tiden i USA där folk inte kunde uttala hans riktiga namn. Han spann vidare på namnet som nu har blivit en del av verksamheten. I dag är han bosatt i Borrby i Skåne, men verksam i hela landet.
– När jag bodde i Stockholm hade jag främst stockholmsuppdrag och var en av alla fotografer i staden. Jag tröttnade på det och flyttade ut på landet, vilket medfört att jag numera även fotar mycket landskap och naturmotiv, säger Torbjörn och berättar att motiven har blivit såväl tavlor som en bok som ges ut till hösten.
Men det som genomsyrar hela hans fotografiska liv är ändå det dokumentära. Nyfikenheten på saker som ligger långtifrån hans egna kunskaper är det som drar mest, oavsett om det handlar om att följa en familj på flykt från Bagdad eller att ta ett porträttfotografi av en forskare.
– Jag vill förstå det jag fotograferar och tycker att det viktigaste är att förmedla en känsla i det. Jag nöjer mig inte med att få veta vad en kund vill att jag ska fotografera utan tar även reda på hur det ska göras, vad de vill ha speglat i bilden. Det är det som gör mitt jobb viktigt.

Läs mer...

2013-06-06

Enterprise.se_partnertekst 09-03-2021

Vi möblerar hallen: Hur kan man undvika att förstöra det första intrycket av lägenheten?

Artikel Ett litet rum med stor betydelse. Hallen är det första intrycket av en lägenhet. Det är här du välkomnar besökare, tar farväl och väntar på familjemedlemmar. Det är också den plats där du börjar varje...
Em_NM shackt_01

Entreprenadfirma med kunden i fokus

Artikel Förutom att entreprenadfirman NM Schakt och Transport AB erbjuder ett brett spann av tjänster till sina kunder är de också flexibla, lösningsorienterade och serviceinriktade. – Jag säger sällan nej till...
  EM_andrea_brandstrom_01

  Andréa Brändström

  Vinnare av Hela Sverige Bakar 2017.

  _webb_BI1

  CAIA Cosmetics

  Skönhet är bra självkänsla och ett vackert leende enligt grundarna av det nya raketvarumärket inom smink: CAIA Cosmetics.

  EM_dennis-teknikmagasinet_04

  Butikschef på Teknikmagasinet

  Denis Manasiev Vukotic driver Teknikmagasinet mot nya framgångar!

  Arkiv