Dela artikel

En förskola att må bra i

På Hälsoförskolan Friskus är verksamheten väl uttänkt och strävar efter att bilda en helhet där hälsa står i fokus. Visionen är att barnen ska bli hälsomedvetna och intresserade av sin kropp och därmed i framtiden själva kunna påverka och ta ansvar för sin egen hälsa.

På Friskus plockar man det man anser vara det bästa från en rad olika pedagogiker som Montessori, Reggio Emilia och I Ur och Skur.
– Att plocka russinen ur kakan av de här pedagogikerna ger oss en stor frihet och de bästa förutsättningar, berättar förskolechef Alice Ekeberg som i grunden är sjukgymnast.
Hon bestämde sig för att starta Hälsoförskolan Friskus 2008 när hon såg behovet av en bättre förskola.
– Vi som arbetar här är väldigt engagerade och för oss handlar hälsa om ett helhetstänkande, säger förskoleläraren Annica Vedin. Vår verksamhet har en harmonisk balans mellan vuxenstyrda aktiviteter och barnens egna val. Genom mycket rörelse men också vila och avslappning varje dag stimuleras hela barnet – kropp, själ och hjärna.

Här fylls dagarna av mycket uteaktiviteter. På morgonen packas förskolans dramatenvagnar med matsäck och material för lek och lärande, för att sedan rulla ut i naturområden.
– Ofta gör vi heldagsutflykter med matlagning på triangakök eller muurikkapanna, då är barnen delaktiga i att hacka, skära och blanda, säger Annica.
– Det som skiljer oss från andra förskolor är att vi både har skridskoskola, simskola och åker skidor så mycket som snön gör det möjligt, säger biträdande förskolechef Maria Ekeberg.
Småbarnen sover ute på balkongen, året runt. Barnen sover riktigt gott i sovsäck på liggunderlag och fårskinnsfäll och slipper bacillspridingen. Dessutom har Friskus förskjutit lunchtiden för att ge barnen en jämnare blodsockerkurva över dagen, vilket ger barn fulla av energi.

2013-11-02