261017 FLOR Matbar_03
3-5 min lästid

Flor Matbar – Vasastans vardagsrum där smak, värme och närhet skapar kvällar man minns

Flor Matbar har snabbt blivit en av Vasastans mest omtalade kvarterskrogar. Kombinationen av lekfull matlagning, öppen service och tydlig personlighet har satt avtryck hos både stamgäster och kritiker. Resultatet är en restaurang där värme och kvalitet bär varje kväll.

Det börjar med ett skratt från köket. Ett större sällskap sitter tätt tillsammans runt det långa bordet, och en av gästerna får plötsligt ögonkontakt med Carlos och Patrik som står mitt i hettan. Patrik nickar tillbaka, höjer pannan i en “vänta lite så ska du få se”-gest innan Carlos kommer ut med kvällens första rätter. Det är precis den där intimiteten som gjort Flor Matbar till en perfekt upplevelse att abonnera för födelsedagar, företagsträffar och privata middagar. Nära matlagningen. Nära kockarna. Nära varandra.



Två vänner, en vision – och en framgångsrik resa mot Surbrunnsgatan

Enterprise Magazine träffar Patrik Bjursten och Carlos Monllor Hidalgo vars vägar korsades för många år sedan i restaurangsvängen. Ett par jobb, mycket slit och en rejäl dos humor senare blev de bästa vänner, och till slut en lyckad entreprenörsduo. Patriks resa började långt från Vasastan. Han spenderade ett och ett halvt år på en finrestaurang i Spanien där det stundtals blev smått filmiskt. “Prinsen med familj av Saudiarabien kom förbi en kväll och beställde kaviar för tio-femton tusen. Allt var kunde hända och var möjligt där,” minns han.

Tillbaka i Stockholm hittade han hem på klassiska Claes på Hörnet, där han fick jobba sida vid sida med köksmästaren Kjell Appelgren och senare under ledning av mentorn Ulf Kappen.


Men det var först när Ballbreaker skulle öppnas som hans och Carlos vägar korsades, och resten är, som man brukar säga, en väldigt smakrik historia.


I januari tog duon över Flor Matbar, och Carlos gick även in som delägare i Patriks första restaurang Kryp In i Gamla Stan. Tillsammans skapade de ett vardagsrum i hjärtat av Stockholm, och gästerna började strömma in.





Mat som vågar, vin som bär – och ett kök med showkänsla

I dag beskrivs Flor Matbar som “innovativt”, “mysigt” och “överraskande hög klass på maten” i Google-recensionerna. Dagens Industri och Dagens Nyheter har redan lyft dem, och gästerna återkommer för deras lekfulla men genomtänkta delningsrätter.


Ostronen i XO-sås är små explosioner av sälta och. Och crudon? Den är en återkommande snackis, inte minst eftersom man ibland får den serverad av kocken själv – medan han pratar om råvaror, säsonger och varför just den här fisken valdes i dag.


Menyn skiftar med årstiderna och bygger på råvaror som känns i både hjärta och mage. Vinlistan är noggrant kurerad och speglar samma filosofi: inga onödiga krusiduller, bara riktigt bra flaskor som lyfter rätterna.



En möjlighet som finns – men som inte riktigt finns

En detalj många blir nyfikna på är att en liten, lyckligt lottad skara gäster ibland får sitta i själva köket. “Det är en möjlighet som finns, men som inte riktigt finns,” skrattar Carlos. “Det går inte att boka – det händer bara. Mun till mun. Rätt kväll. Rätt känsla.”


Det är exakt den spontanitet och värme som blivit Flor Matbars signum.



Boka en hel kväll – och gör restaurangen till er egen

Vill man ta det ett steg längre finns möjligheten att hyra hela Flor Matbar för en kväll. Uppleva Stockholms vardagsrum tillsammans och få hela upplevelsen skapat utifrån sällskapets preferenser. Perfekt för företag, familjer eller vänner som vill ha en minnesvärd upplevelse där maten serveras nära, samtalen blir längre och skrattet högre.



En framtid byggd på värme, vänskap och mod

Framtidsplanerna är enkla men stora: fortsätta växa utan att förlora känslan av vardagsrum. “Vi vill att alla som kliver in här ska känna att de är del av något. Inte bara en middag, utan en kväll att ta med sig hem,” säger Patrik och Carlos unisont.


Och det är just därför så många återvänder. Flor Matbar erbjuder mer än en middag; här får gästerna närvaro, skratt och stunder som faktiskt betyder något.

2025-11-24
Dela artikel
banner image

Sponsrade artiklar

Artiklar publicerade på webbplatsen som inte är märkta redaktionellt är betalda samarbeten.

Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Enterprise Magazine använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.