Från telekom till kaffe
Erik Berglund lämnade den virtuella världen inom telekom och gav sig in i smakernas värld. Han är kräsen med sitt kaffe och var sällan nöjd med den espresso som han serverades. Till slut gav sig Erik av till Sydamerika och Italien på jakt efter en bra espresso.
Resan blev grunden till det egna märket Enrico Caffe som med sina
blandningar representerar riktig italiensk espressotradition i Sverige. Det var
ett litet familjerosteri i norra Italien som till slut blev Erik Berglunds samarbetspartner.
Då hade han letat över hela Central- och Sydamerika utan att hitta ett rosteri
som höll måttet. Erik har med andra ord höga ambitioner för den
espressotradition som hans firma Enrico Caffe sprider på den svenska marknaden.
– Jag var trött på att sällan bli serverad gott kaffe, trots att vi
svenskar gör allt rätt blir det ofta fel. Vi har dyra maskiner och gör
noggranna justeringar av kvarnen, men det är förgäves när kaffekvaliteten
brister.
Med en sambo från Venezuela vet Erik hur gott kaffe ska smaka, och hur
man utan dyra maskiner eller ”rätt” teknik ändå kan lyckas. Rostningen var det
som den svenska marknaden saknade. Så när rätt tillfälle dök upp kompletterade
Erik sin känsla med en anrik italiensk kaffeutbildning och gav sig ut på jakt
efter den perfekta espressorostningen.
– Jag vill stå bakom min produkt till 100 procent så för mig var det
viktigt att ha full kontroll och spårbarhet. Jag vill veta vem som odlar kaffet
och jag bestämmer hur bönorna ska rostas, säger han.
Men det stora intresset har inte bara gjort Enrico Caffe till ett
framgångsrikt företag på den svenska marknaden. Erik Berglund har nämligen en
bred karriär. Han är bland annat domare i den italienska tävlingen World Coffee
Tasting och ”kaffelärare” på Stockholms Internationella Restaurangskola. Erik
är dessutom den enda svensk som erhållit en masterutbildning i kaffe.
– Jag älskar espresso, det här är min passion! Livet är för kort för
att dricka dåligt kaffe.
2012-08-29
Dela artikel