146045---Wersens-Restaurang
146045---Wersens-Restaurang2
146045---Wersens-Restaurang3
146045---Wersens-Restaurang
146045---Wersens-Restaurang2
146045---Wersens-Restaurang3

Franska och jämtländska delikatesser

Werséns i Åre blandar fransk matkultur med inslag av jämtländska favoriter och lokala råvaror. På brasseriets meny finns bland annat fjällröding, jämtländsk ren och fjällbete.

Brasserie Werséns mitt på Åre torg drivs av Klas och Fredrik Wersén. Båda är skidåkare i grunden och ville därför bosätta sig nära bra skidbackar. De köpte en restaurang i Åre, som de tog över mitt i högsäsongen.
   – Det var bara att kavla upp ärmarna och köra. Vi tog över den exakta driften och lärde oss mycket om restaurangen, bestämde oss för hur vi ville driva den. Vi märkte till exempel att det kom betydligt fler gäster än vad vi trodde i början, berättar Klas.


Efter första vintersäsongen började Klas och Fredrik att sätta sin egen prägel på restaurangen. De rustade upp lokalerna och byggde om boendedelen till en nattklubb, som öppnade dörrarna i december 1998. Det dröjde inte länge tills kön dit blev ringlande lång. Feststället blev en populär samlingsplats för många ungdomar. Förra vintern bestämde sig ägarna däremot för att stänga nattklubben.
   – Vi har blivit äldre och många andra bra nattklubbar har öppnat runt om i Åre. Vi byggde om brasseriet istället, förklarar Fredrik.


Brasseriet har en bardel där gästerna kan lyssna till livemusik och umgås sena kvällar. Där kan du njuta av oförglömliga och prisvärda kulinariska upplevelser.
   – Tanken är att alla ska känna sig välkomna och kunna hitta något som faller dem i smaken. Werséns har ingen uttalad målgrupp, utan alla är välkomna.


Restaurangen har öppet året runt, alla dagar utom midsommar. Under vintersäsongen kommer runt tjugo säsongsarbetare och hjälper till de tolv fast anställda. Då håller Källaren under brasseriet öppet, som är känd för sin specialitet, nämligen täljstensbiff som tillagas på en varm täljsten.
   – Stenen är bruten några mil från Åre.


Halvvägs upp på skutan, 883 meter över havet, ligger lunchrestaurangen Hummelstugan, som Klas och Fredrik också driver. Där kan skidåkarna stanna till för en god lunch, varm dryck eller något sött.
   Klas och Fredrik har hittat sina roller och vet vad som fungerar bäst. De brinner för Werséns och vill fortsätta utveckla verksamheten i framtiden.

2014-11-02
Dela artikel
banner image

Sponsrade artiklar

Artiklar publicerade på webbplatsen som inte är märkta redaktionellt är betalda samarbeten.

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Enterprise Magazine använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.

Cookies