EM_freddas-bygg_01

Gillar allsidig byggnation

Att perioden under coronapandemin 2020 har inneburit ett uppsving för jobb med kök, altaner, uterum och pooldäck – det kan Fredrik Andersson ställa upp på. För 1,5 år sedan startade han eget efter 20 år vid Fazer och denna tid har gått över förväntan för hans bolag Freddas Bygg & Allservice.

Vi träffar Fredrik Andersson i en villa ute på landet utanför Eskilstuna; vi sitter i ett kök som i princip är klart, där kunden själv lagt golv och målat och Fredrik gjort en hel del snickerier och montage. Det stora köket inrymmer nu en mer lantlig känsla och är resultatet av ett samarbete mellan husägaren och Fredrik. Högt i tak och många underskåp att lägga redskap och torrvaror i präglar det vackra och ändamålsenliga köket. 


Just förfrågningar kring kök har Fredrik haft många berättar han; han är nu inne på sitt fjärde köksprojekt i rad. Många husägare har satsat på att förnya sina kök i dessa tider, vilket har varit positivt för hantverkarna.
Intresserad av allsidig byggnation

Fredrik, som är självlärd och mycket intresserad av allsidig byggnation, lärde sig mycket själv då han steg för steg renoverade sitt hus för ett antal år sedan. Det han inte kunde innan lärde han sig under arbetets gång. Nu utför han allt från att lägga golv och sätta upp innerväggar till att bygga garage, friggebodar och altaner. 


– Det var det som var tanken med firmanamnet. Jag vill kunna ta all typ av jobb inom bygg, även skapa fina trädgårdsanläggningar. Fast just trädgårdar har jag inte hunnit med ännu, jag har haft så otroligt bra med uppdrag inom bygg!


”Altaner ligger mig varmt om hjärtat”

Det handlar lika mycket om bygg inomhus som utomhus för Fredrik, och det är just omväxlingen som är så givande för honom.


– Förra året stod jag och byggde altaner så långt som in på mellandagarna. Altaner ligger mig varmt om hjärtat måste jag säga! Det var ju knappt någon vinter då så det passade mycket bra. I år har det blivit en del kök och sommaren 2020 byggde jag intressanta pooldäck och altaner, och målade ett stort antal husfasader, berättar han vidare.


Det har som sagt blivit många spännande projekt för Freddas Bygg & Allservice, och det ser ut att hålla i sig lång tid framåt. Redan nu vet han att flera altaner och inglasade uterum väntar under våren. I november anställde han en medarbetare som håller i tapetsering och golvläggning för att avlasta. 


Tack vare den positiva utvecklingen har han inte behövt att ta sig så långt för sina jobb dessa första år med eget. 1,5 mils radie från Eskilstuna är vad han tänker sig. Dock har de flesta uppdrag hittills legat närmare Eskilstuna centrum, ”så jag har inte kommit så långt”, skrattar han.


Fått förtroende med pooldäck

Fredrik gillar alltså allsidigheten i byggprojekten. Därför är det med glädje som han fått förtroende att skapa flera pooldäck. Förgyllt själva trädäcken kring poolerna. Men han har även i några fall anlitats för att bygga själva poolen; den typ av pooler som delvis är nedsänkta.


Fredrik berättar att det finns en uppsjö av olika trämaterial till pooldäck och altaner, men man bör tänka på att man ska kunna ta sig tryggt till och från poolen utan att halka och välja trall som håller sig torr.


– Komposittrall är en relativt ny typ av trallgolv som håller sig torr. Jag för alltid en dialog med kunden om vilket material som är bäst lämpat för olika delar av ett bygge. Bygger man till exempel ett kök är det ju viktigt att tänka på att välja ett stabilt golvmaterial, eftersom köket ofta blir hårt belastat. Man tappar saker på golvet och spiller lätt. Träet i parketten kan lätt ”sätta sig”. Lägger du mycket pengar på köket, tänk då på att inte dra in på golvkvaliteten! 


PVC-golv är exempel på slitstarka golv som Fredrik rekommenderar för kök. De kostar lite mer per kvadratmeter men behöver å andra sidan inte bytas lika ofta.

 

Kontakter inom byggvaruhandeln

Fredrik har kontakter inom byggvaruhandeln som gör att kunden kan komma över byggmaterial lite billigare. Är det saker kring en renovering som Fredrik inte behärskar tar han kontakt med lokala hantverkare så att kunden slipper det momentet.


Väldigt noggrann

Bäst av allt gillar Fredrik att skapa altaner, inglasade eller ej, och pooldäck, vid sidan om kök och garage. 


– Ett garage innehåller så många olika delar i en byggnation så det är mycket givande att resa garage. Jag är mycket noggrann i det jag gör och det får jag ofta höra. Skiljer det någon millimeter rätar jag gärna till det. Just att jag är väldigt noga med denna typ av saker är något som kunderna uppskattar. De hör detta från andra referenser och att få sådana positiva referenser är ju det bästa som finns, menar Fredrik nöjt.

Läs mer...

2021-02-04

EM_Elkompaniet_01

Erfaren elfirma på frammarsch

Artikel Med stor kunskap och lång erfarenhet utför Elkompaniet olika slags installationer med hög kundservice och smidighet. Hos dem finns det alltid en vilja att hjälpa kunderna till den bästa lösningen.
EM_alium_01

Bokföring är ett hantverk!

Artikel Med löpande bokföring vet du vad i din verksamhet som är lönsamt och vad som inte är det. Ägare och styrelse kan vara trygga med att inte riskera att bli personligt betalningsansvariga om företaget har...
  • FREDDAS BYGG & ALLSERVICE AB
  • Tel: 0721-77 35 55
_webb_BI1

Caia cosmetics

Skönhet är bra självkänsla och ett vackert leende enligt grundarna av det nya raketvarumärket inom smink: Caia cosmetics.

EM_marcus-aujalay_02

Markus Aujalay

Sveriges tuffaste matjury är epitetet på juryn i Sveriges Mästerkock. Markus Aujalay är domaren som ger mästerkockarna mardrömmar.

EM_georg-wikman_01

Mannen bakom Kan Jang

Georg Wikman är grundaren bakom hälsopreparaten Arctic Root, Kan Jang, Chisan och  nya Adapt-serien.

Arkiv