193086 GV5
193086 GV1
193086 GV6
193086 GV2
193086 GV5
193086 GV1
193086 GV6
193086 GV2

Glödande gott

Ett stort friluftshjärta och lika mycket kockkunskap. Glöd Vildmarkskök lagar mat till såväl Ur och Skur-barn som äventyrliga vuxna.

Boka en kurs i utemat för era kockar och pedagoger

 

Aldrig förut har det varit så inne att vara ute. Aldrig förut har det varit mer aktuellt med hälsa och klimat. Glöd Vildmarkskök driver förskolekök och arrangerar utematevent med en hälso- och klimatpositiv profil.


Jag håller även kurser. Här lär vi ut hur man enkelt kan laga mat och mellanmål över öppen eld eller i stormkök, för att era pedagoger och kockar ska kunna främja en bättre hälsa hos barnen samt ett bättre klimat i världen. Detta bidrar såklart även till ett starkare varumärke hos just er verksamhet.

På kursen går vi ut  till en plats som passar för att gå igenom allt från eldsäkerhet och livsmedelshygien till specialkost och enkla recept. Vi kommer även att prata om hur man hanterar viktiga verktyg som eldstål, kniv och yxa. Till sist kommer vi såklart också laga några av recepten.


Tid: 11/9 kl 9-15 Plats: Rudan i Haninge Med: Glöd vildmarkskök pris: 2000 kr

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Linda Klasson bor bara några hundra meter ifrån den Ur och Skur-förskola i Vendelsö där hon hyser in sig sedan sex år tillbaka för att laga mat till cirka 350 barn varje dag samt bedriva en verksamhet med ”utemat”. 

       – Under vardagarna lagar jag och mina medarbetare cirka 350 barnportioner mat per dag och på kvällar och helger åker jag ut i skogen för att laga mat, säger Linda. 


Mullebo/Lötkärrskolans och Spetsbergens båda Ur och Skur-förskolors omtyckta kock lagar såväl fantastiska skolluncher som lär barnen vad klimatsmart mat är och skapar förståelse hos barnen för vad som är bra för kroppen. Mat som gör att barnen mår bra och orkar med en skoldag med dess aktiviteter. 


Linda ler när hon berättar att barnen kan önska linssoppa med rotsellerichips. Hon påpekar att det är viktigt att förstå hur stor påverkan det vi tidigt presenterar för barnen i matväg påverkar matvanor långt upp i åldrarna. 

       – Serverar vi barnen falukorv och makaroner är det vad de kommer att älska. Vi tror på att presentera många olika smakupplevelser. 



193086 GV4


Vildmarkskocken har ett samarbete med Friluftsfrämjandet där hon anlitas som kock inom Ur och Skur-verksamheten. 

Hon samarbetar även med guideföretag samt eventföretag och anordnar kurser för privatpersoner och företag som är intresserad av matlagning i vildmarken. 

       – Jag lär ut hur man lagar mat över öppen eld. Ofta flera eldar. Det är viktigt med säkerhet och jag lär även ut olika eldtekniker samt vilka råvaror som är bra att använda när man lagar mat över öppen eld.


Råvarorna är, oavsett verksamhet, lokalproducerade och säsongsproducerade. Linda går även själv ut i skogen för att plocka de råvaror hon önskar. 

        – Det handlar om att använda de råvaror som är närproducerade, utan långa transportsträckor, samt råvaror som följer säsong. Vi erbjuder sallad, tomat och gurka enbart under sommartid till skolbarnen. På vintern blir det mer rotfrukter. I vildmarken använder jag bland annat viltkött, fisk, svamp och örter som finns i naturen, som exempelvis nässlor och granskott. 


Det är en konst att få till den perfekta brasan eller kolbädden och handlar om såväl kunskap, teknik som erfarenhetsbaserat trixande. 

        – Jag lär ut hur man eldar. Hur man läser av vinden, hur lågan ska se ut och vad som är viktigt att tänka på vad gäller säkerhet och den egna hälsan. 


Möjligheter till att laga mat utomhus har minst lika många variationer som ett inomhuskök och Linda berättar hur hon såväl kokar, som röker och bakar råvarorna. 

         – Utekök handlar om att bära ut grejerna, ha med dig vatten samt att göra upp eld. Ibland får jag lov att först ta bilen och för att sedan frakta utrustningen med skorrkärror genom skogarna, skrattar Linda. Det är så värt för att få njuta av mat under bar himmel. Jag älskar doften av natur och eld och den där omutbara känslan av frihet som blir ute i naturen. 


193086 GV3


Det låter lite enklare än vad det är för den som inte är lika erfaren som Linda, de av oss som inte kommit längre inom det kulinariska vildmarksköket än att grilla en korv att lägga i korvbrödet samt klämma ihop en brunbränd marshmallow mellan två mariekex. 


För ett lyckosamt utomhusevent för dig, dina vänner och bekanta eller medarbetare boka in Linda och Glöd Vildmarkskök. Det svenska friluftslivet växer och med Linda får det en ny markör av kulinariskt äventyr och nya smaksensationer. Att laga maten och att njuta av den utomhus förstärker känslan av närheten till naturen och privilegiet att ha en natur att vistas i. En passion som följt Linda hela livet. Morfar väckte hennes intresse tidigt genom äventyrliga friluftsaktiviteter.

         – Grunden till allt jag gör är kärleken till naturen och den här planeten, avrundar Linda. 


2019-08-13
Dela artikel
banner image

Sponsrade artiklar

Artiklar publicerade på webbplatsen som inte är märkta redaktionellt är betalda samarbeten.

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Enterprise Magazine använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.

Cookies